Naslovna Sve vesti Niš “Imovina lokalnih samouprava u procesu EU integracija”

“Imovina lokalnih samouprava u procesu EU integracija”

0
PODELI

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić i predsednik opštine Pirot Vladan Vasić potpisali su sporazum o realizaciji projekta “Imovina lokalnih samouprava u procesu EU integracija”. Cilj da se napravi baza podataka imovine kojim Grad, odnosno opštine raspolažu radi lakšeg upisa u Katastar. Osim toga, to će smanjiti birokratsku proceduru, što je posebno važno za potencijalne investitore.

Na putu Srbije ka Evropskoj uniji, biće potrebno sprovesti brojne reforme gradskih i opštinskih uprava, a ovakav projekat je samo jedan korak, kaže gradonačelnik Perišić. U ovom trenutku i Grad Niš i opština Pirot imaju velike probleme prilikom upisa imovine u Katastar, jer teško dolaze do podataka o tome šta im sve pripada. Projekat predviđa da se popiše sva imovina i napravi jedinstvena baza podataka. Koristi će od toga, dodaje Perišić, biti mnogobrojne.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže da cilj nije samo popis imovine, već i analiza koliko ona vredi. Na taj način lakše se može planirati i budžet, ali brojne druge aktivnosti kao što je davanje u zakup investitorima i slično.

Vrednost projekta je oko 140.000 evra i najveći deo finansira Evropska unija. Projekat sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, a nosilac je Grad Niš u partnerstvu sa opštinom Pirot. Završetak je najavljen za april sledeće godine.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde