Naslovna Sve vesti Niš Vlada usvaja novi zakon o radu, sindikati protiv  

Vlada usvaja novi zakon o radu, sindikati protiv  

0
PODELI

Vlada Srbije danas će razmatrati predloge izmena zakona o radu i penzijsko invalidskom osiguranju, kao i Zakon o obnovi zemlje nakon poplava.

Premijer Aleksandar Vučić je na jučerašnjem brifingu za novinare rekao da će zakonska rešenja, odmah nakon usvajanja na vladi, ući u skupštinsku proceduru, preneo je Blic.

Rasprava o ovom setu reformskih zakona očekuje se da počne u utorak, 15. jula.

Prema pisanju Blica, izmene zakona o radu stupiće na snagu u avgustu, izmene Zakona o PIO važiti od 1. januara naredne godine, dok Zakon o obnovi zemlje nakon poplava stupa na snagu odmah po usvajanju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je Vlada Srbije dala sve od sebe kako bi se postigao dogovor predstavnika poslodavaca i sindikata o novom zakonu o radu, ali će nakon odluke sindikata da napusti pregovore, „preseći“ i preuzeti svoju ustavnu ulogu.

Vulin je poručio sindikatima da se borba za radnička prava ne ostvaruje na ulici i da se protestima ne otvara ni jedno radno mesto, niti privlače investitori.

Odgovarajući na pitanja novinara, prilikom posete Obrenovcu, Vulin je rekao da su sindikati i poslodavci imali primedbe na tekst zakona o radu i taj zakonski nacrt je usaglašen u 72,4 odsto pojedinosti, ali tamo gde nije mogao da se podstigne dogovor, nije se postigao, zbog čega je država morala da preseče.
„Nemojmo od ovoga da pravimo sukob. Poslodavci i sindikati nisu uspeli da se dogovore. Država je preuzela svoju ustavnu ulogu i presekla tamo gde se nisu dogovorili“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, predstavnici sindikata nisu uspeli da kažu u vezi sa čim su nezadovoljni.
„Do juče je bio problem prošieno dejstvo kolektivnog ugovora. Vlada Srbije, prvenstveno premijer, uspeli su da ubede poslodavce da to prihvate. To ođedanput nije dovoljno i problem je minuli rad“, preneo je Vulin i zapitao: „Šta će biti sledeće?“

Ministar rada je istakao da podržava sindikate i njihovu borbu za radnička prava, ali da ih upravo zato moli da povedu računa da eventualnim protestima i postupcima, koji mogu da vode ka destabilizaciji, ne uznemire tržište, spreče investicije i ne učine ništa što bi moglo da oteža svakodnevni život radnika u Srbiji.
„Ovaj zakon to olakšava. On je na strani i radnika i poslodavaca. Nema smanjenja zarada i gubitka radničkih prava i pitanje je u čemu je sada problem“, predočio je Vulin.

Ministar rada je ocenio da su sindikati pogrešili što su napustili razgovore o novom zakonu o radu, dodavši da je novi zakon od sada važećeg, po kojem, kako je rekao, „u poslednih 10 godina otpušteno više od 510.000 ljudi“.
„Ako je trebalo da protestuju, tada je bila odlična prilika“, ocenio je Vulin.

Novinare je interesovalo i da li će na današnjoj sednici vlade na dnevnom redu biti i Zakon o penzijskom i invaliskom osiguranju, što je Vulin potvrdio.

Prema njegovim rečima, u tom novom zakonu rešava se pitanje, između ostalog i beneficiranog radnog staža, za mnoge koji ga „suštinski ne zaslužuju“.
„Neće rudari, policajci i vojnici ostati bez beneficiranog radnog staža, ali to ne može da ima i direktor rudnika. To je logično, razumno i pravedno, a doneće i značajne uštede“, rekao je Vulin.

Vulin je konstatovao da je u Srbiji svaki treći odlazak u penziju prevremen i država više nema para da to finansira.
„Nismo u stanju da finansiramo još odlazaka u prevremenu penziju. Razgovarali smo o penalima za odlazak u prevremenu penziju i nije tačno da su oni 34 odsto, već su 0,34 odsto za svaki mesec, a najviše ukupno 20 odsto“, precizirao je Vulin.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde