Naslovna Sve vesti Niš Efikasnija zaštita od poplava čeka nove zakone  

Efikasnija zaštita od poplava čeka nove zakone  

0
PODELI

Preduzete su sve mere kako bismo predupredili eventualne poplave, ali na dugoročnom planu gradovi i opštine u južnom delu Srbije nisu spremni za velike kišne talase, rekao je za Gradski Portal 018  direktor Vodoprivrednog centra Morava, Dragoljub Miljojković.

Efikasan sistem od odbrane poplava bi trebalo da zaživi posle 2020. godine kada naša zemlja uskladi nacionalno zakonodavstvo u oblasti voda sa propisima EU, ističe Miljojković.

Postojeći propisi u oblasti upravljanja vodama ne sadrže savremen odnos prema životnoj sredini i vodi i nisu usklađeni sa evropskim zakonima, kaže direktor Vodoprivrednog centra u Nišu, Dragoljub Miljojković, koji je zadužen za odbranu od poplava u slivu tri Morave i 68 gradova i opština.

Sanacija nasipa i čišćenje vodotokova prvog reda su u toku, ali reke i potoci drugog reda su u nadležnosti lokalnih samouprava koje nemaju novca za realizaciju strategije odbrane od poplava. Srbijavoda je od države zatržalia dodatne 3 milijarde za sanaciju posledica od majskih poplava.

Miljojković dodaje da Nišava uglavnom ne predstavlja opasnost i da građani ne treba da strahuju od njenog izlivanja u naseljenom delu, jer je korito duž većeg dela Niša dobro uređeno i utvrđeno. Ipak, studije o rizicima od poplava bi trebalo da imaju sve lokalne samouprave.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde