Naslovna Ekonomija Slavković: Još jedan namet za investitore

Slavković: Još jedan namet za investitore

0
PODELI

Prema odluci Gradskog veća, privatni investitori moraće da plaćaju naknadu za ustanovljenje prava službenosti na građevinskom zemljištu u javnoj svojini grada. To znači da ukoliko investitor želi da priključi objekat na trafo, koji se nalazi na javnoj svojini, moraće da traži dozvolu Vlade, jer mnoge parcele pripadaju Republici, objašnjava zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković. A nakon toga će tu uslugu morati da plati. On kaže da je zbog zakonskih regulativa Gradsko veće bilo u obavezi da usvoji tu odluku, ali smatra da ona nije dobra za privlačenje investitora.

Iako je među prioritetima, kako državne, tako i lokalne politike, privlačenje stranih investitora, u praksi to ne izgleda tako, smatra Slavković. Kako kaže, birokratija koju potencijalni investitori moraju da prođu je već dovoljno obimna, pa još jedan ovakav namet uopšte nije bio potreban. Slavković smatra da je besmisleno tražiti dozvolu od Vlade za nešto kao što je povezivanje na trafo.

Ljubivoje Slavković kaže da je ovakva odluka diskriminatorska, jer isti uslovi ne važe za privatna i društvena preduzeća, što je, kako kaže, posledica zakona o javnoj svojini.

Slavković dodaje da je problem nastao i zbog toga što je grad 1700 katastarskih parcela preneo na republiku, pa ukoliko investitor ima objekat blizu takvih zemljišta moraće da od republike traži dozvolu za stvari koje se podrazumevaju – poput već pomenutog povezivanja na trafo, postavljanja kanalizacionih cevi i slično. To, kako kaže, umnogome otežava proceduru, a rešenje vidi u izmeni zakona, posebno onog koji se odnosi na javnu svojinu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde