Naslovna Društvo Cena hleba stabilna do januara

Cena hleba stabilna do januara

0
PODELI

Cena hleba biće stabilna do januara sledeće godine, izjavio je za Gradski Portal 018 predsednik Unije privatnih pekara niškog regiona Bratislav Vukadinović.

Kako je istakao, imaćemo dovoljno hlebnog žita za domaće potrebe, ali ukoliko bude nekontrolisanog izvoza žita, cena hleba od januara može biti viša.

Žetva pšenice u Srbiji je pri kraju, a prosečni prinosi su za oko 20 odsto niži nego lane. U Nišavskom okrugu prinos roda ove godine je oko 3,5 tona po hektaru, a trenutna otkupna cena je 18 dinara, kažu u Uniji privatnih pekara niškog regiona.

Vukadinović dodaje da ćemo zajedno sa prelaznim zalihama imati oko 2,5 miliona tona pšenice. Pekari očekuju stabilnu cenu i stabilno snabdevanje tržišta, iako je u Nišu od nedavno konkurencija pojačana, jer je kompanija “Don Don” postala većinski vlasnik akcija “Žitopeka”.

Iz Unije privatnih pekara najavljuju da će i ove godine biti održana međunarodna manifestacija “Dani bureka”. Nišlije će imati priliku da od 28. do 30 avgusta u Parku Svetog Save uživaju u bogatoj ponudi ovog pekarskog specijaliteta, kaže Vukadinović, dodajući da se od prošle godine srpski burek promoviše na sličnoj manifestaciji u grčkom gradu Seres.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde