Naslovna Društvo Savet Evrope preporučuje postojanje regionalnih javnih servisa

Savet Evrope preporučuje postojanje regionalnih javnih servisa

0
PODELI

Članica izvršnog odbora Sindikata novinara Srbije Jelica Tapušković izjavila je da nije tačno da Evropa traži povlačenje države iz vlasništva u medijima u Srbiji, već da Brisel samo insistira na transparentnom vlasništvu i finansiranju.

Tapuškovićeva je na konferenciji za novinare Sindikata novinara Srbije i Koalicije zaposlenih u medijima u pres-centru Udruženja novinara Srbije, rekla da je SINOS protiv privatizacije medija, jer su se dosadašnja iskustva u toj oblasti pokazala kao loša.

Od 56 do sada privatizovanih medija samo je privatizacija Radio Srbobrana ocenjena pozitivno. Ona je istakla da su drugi privatizovani mediji na ivici egzistencije ili su ugašeni.

Kopredsednik Koalicije zaposlenih u medijima Milan Petković ocenio da je da su nacrti medijskih zakona u suprotnosti sa Ustavom Srbije, sa Medijskom strategijom i studijom, u koliziji sa zakonom o lokalnoj samoupravi, evropskom praksom, ali i preporukama Komiteta ministara Saveta Evrope.

On je objasnio da Medijska strategija predviđa postojanje regionalnih javnih servisa za koje je naveo da su izostavljeni iz nacrta medijskih zakona.

Petković je kao jedan od dokaza za svoj stav da Srbija ne mora da privatizuje medije u javnom vlasništvu pomenuo i dokument Komiteta ministara Saveta Evrope o regionalnim i lokalnim medijima.

Petković je naveo i da Koalicija zapsolenih u medijima ne smatra da su sve opštine u Srbiji obavezne da osnuju javna glasila, ali je dodao da to ne bi trebalo zabranjivati onima koji za tim imaju potrebu.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde