Naslovna Ekonomija Kompanija „Don Don“novi većinski vlasnik „Žitopeka“

Kompanija „Don Don“novi većinski vlasnik „Žitopeka“

0
PODELI

Slovenačka kompanija „Don Don“ je novi većinski vlasnik „Žitopeka“. Plan je da do kraja godine budu isplaćeni dugovi radnicima i dobavljačima, reorganizovana proizvodnja i struktura zaposlenih, kaže većinski vlasnik „Don Dona“ Aleš Mozetič.

Neće biti dramatičnih promena u cenama hleba i ostalih proizvoda, a od septembra će biti posla za obrazovane kadrove u tehnologiji obrade i za pekare.

„Žitopek“ ima novog većinskog vlasnika – slovenačka kompanija „Don Don“ poseduje 51 procenat kapitala, a, kako kažu, ponudiće preuzimanje celokupnog vlasništva koji je najvećim delom u rukama malih akcionara. Novi vlasnik će, kaže, isplatiti dugove radnicima i dobavljačima, što sa deonicama košta tri miliona evra, a još milion i po uložiće u nove tehnologije proizvodnje. Plan je da povećaju proizvodnju sa 42.000 na 80.000 vekni hleba dnevno, ali i da uvedu nove proizvode.

„Žitopeku“ je, prema procenama novog vlasnika, neophodno najviše 300 radnika. Ova fabrika trenutno upošljava njih 360, ali kako kažu novi vlasnici, nisu svi adekvatnog obrazovnog profila. To znači da će neki ostati bez posla.

Cene hleba i drugih proizvoda ostaće iste ili će se menjati u zavisnosti od cene pšenice. Gradske vlasti kažu da je vraćanje konkurentnosti najvećoj niškoj pekari veoma je značajno za grad.

Da li će „Žitopek“ nastaviti da snabdeva velike potrošače poput vojske i bolnica zavisi od javnih tendera, kažu u „Don Donu“ i dodaju da im je u interesu da fabriku stave na noge kako bi povratili uloženi novac.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde