Naslovna Sve vesti Niš PARTIJSKI DIREKTORI PO SVAKU CENU

PARTIJSKI DIREKTORI PO SVAKU CENU

0
PODELI

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) traži od svih organa, institucija i vladajućih partija u gradu da maksimalno i konkretno doprinesu da se direktori javnih preduzeća i ustanova imenuju strogo po zakonu, a javni konkursi za njihov izbor ubuduće ne izvrgavaju ruglu.

LAF smatra da bi prva prilika za ustanovljavanje takve prakse moglo biti raspisivanje novog javnog konkursa za izbor direktora niškog Narodnog pozorišta, koji će biti realizovan po zakonskim, a ne partijskim principima, i na kojem će biti izabran isključivo najbolji, a ne stranački kadar.

LAF pozdravlja profesionalno postupanje Višeg suda, koji se, prema našem mišljenju, prilikom donošenja presude kojom je poništio rešenje Skupštine grada o imenovanju Ivana Vukovića za direktora Narodnog pozorišta, rukovodio isključivo zakonom i činjenicama.

Viši sud je krajem prošle sedmice utvrdio da je rešenje Skupštine grada o imenovanju Vukovića protivzakonito i suprotno članu 17 Statuta pozorišta, koji propisuje da direktor te ustanove mora imati najmanje sedmi stepen stručne spreme, kao i najmanje pet godina radnog iskustva u struci, što on nije imao jer je diplomirao 14 meseci pre imenovanja.

LAF takođe traži od nadležnih državnih i gradskih organa da, kada presuda kojom se poništava Vukovićevo imenovanje bude postala pravosnažna, utvrde odgovornost nadležnih u Skupštini grada, skupštinskom Odboru za imenovanje, Upravnom odboru pozorišta i drugim institucijama za takvo imenovanje.

Podsećamo da su za Vukovićevo imenovanje na sednici Skupštine grada 29. novembra prošle godine glasali odbornici svih vladajućih stranaka, ignorišući pri tom i mišljenje Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike u kojem je navedeno da on ne ispunjava uslove za direktorsku funkciju, jer nema radni staž od pet godina po sticanju fakultetske diplome, što zahteva Statut pozorišta.

Posebno podsećamo da „Slučaj Vuković“ nije jedino imenovanje partijskog kadra za rukovodeće funkcije u gradskoj upravi ili javnim preduzećima i ustanovama uprkos sumnji da ne ispunjavaju uslove konkursa, niti prvi javni konkurs na kojem se (partijski) „pobednik“ zna unapred.

Još jednom upozoravamo da je krajnje vreme da javna preduzeća i ustanove prestanu da budu partijski „feudi“, a javni konkursi samo provizorijumi koji omogućavaju da na njihovo čelo dođu konkretni stranački kadrovi.

Ukoliko zaista želimo u društvo pristojnih evropskih država, moralo bi da počne da se podrazumeva da se izbori i imenovanja funkcionera sprovode na zakonit, transparentan, fer i nekoruptivni način, a ne da budu predmet sudskih sporenja i javnih afera.

U Nišu, 3. jul 2014. godine Lokalni antikorupcijski forum Niš

Koordinatorka Valentina Krstić   

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde