Naslovna Društvo Četiri osobe s simptomima virusa Zapadnog Nila

Četiri osobe s simptomima virusa Zapadnog Nila

0
PODELI

U niškom Kliničkom centru hospitalizovane su četiri osobe sa simptomima virusa Zapadnog Nila. Oni se trenutno ispituju, a kako kaže direktor Instituta za javno zdravlje Branislav Tiodorovic – razloga za paniku nema, naročito zato što nije kod svih pacijenata indikovana infekcija.

Zaraženih malarijom trenutno nema, tvrdi Tiodorović i pojašnjava da je trenutni broj Nišlija sa simptomima vektorskih infekcija – uobičajen za ovo doba godine, a njihovo lečenje gotovo u svim slučajevima je do sada bilo uspešno.

Sezona je godišnjih odmora i učestali su apeli na gradjane da posebnu pažnju obrate na mere zaštite od ujeda komaraca, ukoliko putuju u Tursku i istočne delove Grčke. U ovim područjima godinama unazad beleže se slučajevi malarije, odakle ova bolest još nije doneta u našu zemlju, ali treba biti na oprezu – poručio je u emisiji ,,Hoću da znam“ Branislav Tiodorović, direktor niškog Instituta za javno zdravlje, ističući da je situacija u ovom trenutku mirna a niški lekari su spremni za eventualne nove slučajeve zaraze.

Klimatske promene uslovile su pojavu pojedinih bolesti u našem regionu, koje su do sada bile karakteristične za predele sa tropskom i vlažnom klimom. I ranijih godina imali smo komarce zaražene virusom Zapadnog Nila i prema ovoj pojavi trebalo bi da se odnosimo s posebnim oprezom.

Institut za javno zdravlje i niški Klinički centar spremni su da zbrinu sve eventualne slučajeve zaraženih od bolesti koje prenose komarci, insekti I glodari, a kako tvrdi nas sagovornik – situacija se konstantno prati, a stručnjaci u Nišu u tesnoj su vezi sa nadležnima koji se bave preventivom i upozoravanjem u Beogradu i u susednim državama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde