Naslovna Ekonomija 36.000 objekata čeka legalizaciju

36.000 objekata čeka legalizaciju

0
PODELI

Oko 36.000 objekata u Nišu čeka na legalizaciju, a interesovanje građana za naknadno pribavljanje građevinske i upotrebne dozvole i prava svojine, u našem gradu bilo je osrednje, ocenio je za Nišku televiziju načelnik Uprave za planiranje i izgradnju Rodoljub Mihajlović. On navodi da legalizacija u Srbiji traje već deceniju i po i da za to vreme država praktično nije pokazala spremnost da stane na put divljoj gradnji.

Mihajlović očekuje da će novi zakon biti usvojen s jeseni i da će on značajno uticati na smanjenje divlje gradnje – ukoliko se bude zaista primenjivao.

Legalizacija se u Srbiji sprovodi od 1995. godine i za sve to vreme, kako je u emisiji „Hoću da znam“ ocenio načelnik niške Uprave za planiranje i izgradnju – država praktično nije pokazala spremnost da stane na put divljoj gradnji. Rodoljub Mihajlović navodi da su česte najave jeftinih legalizacija zapravo bile vetar u leđa gradnji objekata bez građevinske dozvole.

Okvirno do kraja ove godine biće u primeni dva zakona, koja regulišu legalizaciju divlje izgrađenih objekata. Na osnovu jednog, ukoliko se ispune uslovi, građani u zemljišne knjige upisuju samo pravo svojine nad objektom, dok po Zakonu o legalizaciji stiču sve potrebne papire i dozvole na osnovu kojih će, između ostalog, kasnije moći i da trguju ,,legalizovanom“ nekretninom, pojasnio je načelnik Mihajlović.

Govoreći o ,,urbanističkom haosu“ u Nišu, naročito u centralnoj gradskoj zoni, načelnik Uprave za izgradnju je napomenuo da je upravo pokrenuta inicijativa za izmenu pojedinih planova, što će omogućiti da se u budućnosti spreči gradnja višespratnica tamo gde im nije mesto. Zatečeno stanje, nažalost, nije moguće menjati zbog ekonomske neisplativosti, ali i usled činjenice da su mnogi od spornih objekata već legalizovani ili su u procesu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde