Naslovna Društvo Međunarodni dan ponosa

Međunarodni dan ponosa

0
PODELI

Međunarodni dan ponosa obeležile su aktivistkinje organizacije “Ženski prostor”, kako bi podsetile da borba za prava LGBT populacije i dalje traje. Kako kažu, diskriminacija osoba drugačije seksualne orijentacije je još na visokom nivou, naročito na jugu Srbije.

LGBT ponos je pozitivan stav protiv diskriminacije i nasilja prema lezbejkama, gej muškarcima, biseksualnim i transrodnim osobama i javlja se kao odgovor na sramotu i društvenu stigmu kojima su ovi ljudi izloženi. Ovo su, na Međunarodni dan ponosa, Nišlijama poručile aktivistkinje organizacije “Ženski ponos”. One podsećaju da stanovnici Srbije, naročito južnog dela i oni koji žive u manjim sredinama, često i fizički nasrću na ljude drugačije seksualne orijentacije.

Diskriminacija je često i institucionalna, dodaju organizatorke ove akcije.

Međunarodni dan ponosa LGBT osoba ustanovljen je 1969. godine kada su u noći između 27. i 28. juna pripadnici ove zajednice protestovali protiv policijske racije u njujorškom klubu Stounvol. 1970. na godišnjicu ove pobune održane su prve parade ponosa u Njujorku i Los Anđelesu, što je i početak savremenog LGBT pokreta.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde