Naslovna Društvo Sve manje mladih konzumira drogu

Sve manje mladih konzumira drogu

0
PODELI

Poslednjih godina smanjuje se broj mladih koji koriste drogu, ali to ne znači da društvo treba da prestane da se bori protiv ove pošasti, rečeno je na konferenciji povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv krijumčarenja i trgovine droge. Kako su istakli učesnici, najvažnije je da se radi na preventivi.

U Upravi za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport kažu da su istraživanja koja sprovode na svake četiri godine pokazala da je mladih koji koriste marihuanu upola manje, dok je značajno smanjen i broj pušača uzrasta od 11 do 18 godina. To, kako ističu u Upravi, pokazuje značaj prevencije i konstantne edukacije mladih o ovom veoma značajnom problemu. Ipak, ono na šta posebno treba obratiti pažnju jeste to je sve više onih koji konzumiraju alkohol.

Aktivnosti koje imaju za cilj da se smanji broj mladih koji koriste drogu, cigarete i alkohol ne smeju biti kratkoročne, kaže gradski većnik zadužen za omladinu i sport Milan Pešić. On kaže da je dobrobit dece i mladih među prioritetima gradske vlasti i da će učiniti sve što je u njihovoj moći da ih okrenu zdravijem načinu života.

Kako bi se približili omladini, oni koji se bave problemima bolesti zavisnosti kažu da stalno moraju da uvode nove metode koje su bliske mladima kako bi što lakše usvajali poruke o štetnosti alkohola, cigareta i droge, kaže Čedomir Šagrić iz Instituta za javno zdravlje.

Kada je reč o Srbiji, prema rezultatima istraživanja koje je tokom poslednje dve godine na 5.000 ispitanika sproveo Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, osam odsto stanovnika uzrasta od 18 do 64 godine bar jednom je u životu koristilo drogu, i to prevashodno kanabis, koji su najčešće upotrebljavali oni starosti od 18 do 34 godine (12,8 odsto).

Istraživanje pokazuje da se osim kanabisa u Srbiji najčešće konzumira i droga ekstazi, amfetamini i kokain, ali i duvan i alkohol.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde