Naslovna Društvo  NIŠVILLE NA KOLARCU 16. AVGUSTA

 NIŠVILLE NA KOLARCU 16. AVGUSTA

0
PODELI

Nišville jazz festival ove godine predstaviće deo programa i u Beogradu 16. avgusta u Sali “Kolarčeve zadužbine”. Nastupiće jedan od najboljih svetskih big bendova Brussels Jazz Orchestra i po mnogima  najbolji srpski jazz sastav – niški Eyot.

 Brussels Jazz Orchestra, koji u Nišu nastupa prethodnog dana, izvešće multimedijalni projekat “Graphicology” – vizuelnu džez partituru, odnosno, spoj grafičke novele i muzike za jazz big band – koju zajedno sa BJO potpisuje  i poznati belgijski strip autor Philip Paquet, čije su jazz grafičke novele (posebno ona o Luisu Armstrongu) stekle svetsku popularnost. On je izabrao svoja četiri već postojeća stripa sa džez tematikom i uradio dva poptuno nova, a za sve to je šest autora  napisalo muziku koju BJO izvodi na sceni dok se strip priče emituju  na video bimu.Zvanična potvrda visokog rejtinga BJO (koji ove godine obeležava 20 godina rada), su  i ovogodišnje nominacije za dve Grammy nagrade:  za album “Wild Beauty” (na etiketi “Half Note Records”)  na kojem gostuje poznati saksfonista Joe Lovano – u kategoriji “najbolji album velikog džez ansambla”, i za “najbolji instrumentalni aranžman” (autor Gil Goldstein) – za naslovnu kompoziciju sa ovog albuma. Podsećamo da je Brusselss Jazz Orchestra izveo soundtrack za film “The Artists” koji je dobio Oskara i za najbolju muziku!

Fenomenalni  niški sastav Eyot promovisaće svoj treći album “Similarity” koji će se pojaviti 1. avgusta na američkoj etiketi “Ninety and nine records”. Ovaj kvartet koji je nastao upravo na Nišvilu, održao je do sada više od sto koncerata u 18 zemalja (od Velike Britanije preko, Nemačke, Italije i Rusije – do Kine i Južne Koreje). Pobednici su konkursa Umbria Jazz Balkanic Windows (2009) i MIDEM OFF Showcase u Kanu, a njihovi albumi i prikazi koncerata u superlativima su predstavljeni u mnogim magazinima i na vodećim jazz sajtovima u svetu.

Kad neće Muhamed bregu…

Direktor Nišville jazz festival Ivan Blagojvić podseća da posle nekoliko godina pauze zbog brojnih nastupa u gradovima juga Srbije, Nišville nastavlja da brine i o svojoj “severozapadnoj dzez provinciji”.

-Želja nam je bila da beogradskoj jazz publici koja ne može da dođe na festival u Niš, predstavimo najbolji evropski big bend i najbolji srpski sastav. Iskoristicemo priliku da na ovaj koncert pozovemo i predstavnike Ministarstva kulture Srbije, na čelu sa ministrom Tasovcem, koji  imaju krajnje potcenjivački stav prema umetničkom konceptu Nišvila, a da, pritom već godinama nikog iz Ministarstva kulture – i pored stalnih poziva – nema na Nišvilu.  Nadamo se da im prestižna sala Kolarca – neće biti predaleko, kao što im je predalek Niš, kaže Blagojević.

Brussels Jazz Orchestra

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde