Naslovna Društvo Na operaciju katarakte čeka blizu 2900 pacijenata

Na operaciju katarakte čeka blizu 2900 pacijenata

0
PODELI

Očna klinika u Nišu obustavila je operacije katarakte jer im, kako kažu lekari, nedostaju sočiva. Zbog toga na ovu intervenciju trenutno čeka blizu 2900 pacijenata. U Kliničkom centru kažu da je do zastoja došlo jer od Republičkog fonda za zdravstveno odiguranje, koje i nadležno za nabavke, nisu dobili sočiva, dok u Zavodu tvrde da su oni svoj deo posla uradili.

Prema rečima direktorke očne klinike u Nišu prof. Dr Godane Zlatanović, nabavka sočiva je centralizovana i za tender je zadužen Republički fond za zdravstveno osiguranje. Kako kaže, zalihe su poslednji put dobili u decembru prošle godine pa su tim materijalom obavili oko 800 operacija. Međutim, sočiva više nema, pa nema ni operacija.

Međutim, u dopsiu koji smo dobili od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje između ostalog se navodi da je procedura oko tendera okončana još u aprilu, a da su potrebna uputstva poslali 12. maja i da je na Kliničkom centru bilo da sklopi ugovor sa dobavljačima.
Već četiri dana posle završene procedure, dakle 11 aprila 2014., iz RFZO-a je KC Nis prosledjena dokumentacija za zakljucenje predmetnih ugovora sa pratecom instrukcijom. Tako je RFZO obavio sve sto je u nadleznosti RFZO-a i omogucio KC Niš da obavi svoj zadatak, odnosno zadatak koji je u njegovoj nadležnosti , a to je da KC Niš zakljuci ugovor sa dobavljacem, sto je u obavezi upravo KC Niš, a ne Republickog fonda za zdravestveno osiguranje.
S druge strane, direktor Kliničkog centra Niš prof. Dr Zoran Radovanović tvrdi da je u potpunosti ispoštovao proceduru o čemu, kako kaže, govore i brojna dokumenta koja nam je stavio na uvid. Međutim, sočiva još nema.
Ipak, na insisturanje Kliničkog centra, očna klinika je dobila 400 sočiva koja bi uskoro trebalo da stignu nakon čega će odmah krenuti i operacije, najavljuju doktor Radovanović i doktorka Zlatanović, a ukoliko u dogledno vreme dobiju sav potreban materijal lista čekanja će, kažu, drstično biti smanjena.
Doktor Radovanović kaže da je žalosno što zbog birokratije ispaštaju pacijenti, ali kaže da će se potruditi da problem u najskorije vreme bude rešen. Do tada pacijentima preostaje da se prijavljuju za operacije katarakte u Vojnoj bolnici gde će na red doći najverovatnije u februaru sledeće godine ili da zahvat plate između 650 i 750 evra na nekoj privatnoj klinici.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde