Naslovna Društvo Medijski zakoni u suprotnosti sa Ustavom

Medijski zakoni u suprotnosti sa Ustavom

0
PODELI

Predstavnici Sindikata novinara Srbije su, u razgovoru sa šeficom odeljenja za medije misije OEBS-a Gordanom Janković, rekli da je posledica privatizacije u medijskoj sferi gašenje medija, uskraćivanje javnosti za informacije od značaja za lokalne sredine i otpuštanje velikog broja novinara. 

Delegacija Sindikata novinara Srbije je ukazala da je predloženi set medijskih zakona pripreman u nedemokratskoj atmosferi, netransparentno, na šta su upozorili i neki od članova radne grupe koji su učestvovali u pisanju tih zakona. Ti zakoni su, kako je objašnjeno OEBS-u, takođe u suprotnosti sa Ustavom Srbije, Zakonom o lokalnoj samoupravi i Zakonom o glavnom gradu.

Sindikata novinara Srbije zahteva da predloženi medijski zakoni budu usaglašeni sa domaćom regulativom, ali i evropskom praksom, budući da u zemljama EU postoje regionalni javni servisi, ali i mediji čiji je osnivač lokalna samouprava. Delegacija Sindikata novinara Srbije pozvala je OEBS da pomogne u uspostavljanju socijalnog dijaloga u Srbiji i ukazala da je veliki problem što u privatnim medijima ne postoje sindikati. „Ukoliko bude usvojen predloženi zakon o radu, koji je vrlo nepovoljan po zaposlene, tek začet sindikalizam u medijima biće ugašen što će za posledicu imati porast cenzure, a pre svega autocenzure“, navodi se u saopštenju Sindikata novinara Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde