Naslovna Društvo 6 meseci po povratku besplatne sve životne potrepštine

6 meseci po povratku besplatne sve životne potrepštine

0
PODELI

Projekat “Podrška održivom povratku na Kosovo i reintegracija interno raseljenih” koji finansira EU, trebalo bi da pomogne 110 raseljenih porodica koje odluče da se vrate na Kosovo.

Zaineteresovani bi trebalo da imaju stambeni prostor na Kosovu, a pomoć se sastoji u hrani, lekovima, tehnici i ostalim potrepštinama koje bi povratnici dobijali 6 meseci, kaže koordinator projekta Mauro Mašoli.

Raseljeni sa Kosova koji imaju gde da se vrate, preko projekta Nemačke nevladine organizacije ASB i Danskog saveta za izbeglice koga finansira EU, mogu da 6 meseci po povratku dobijaju hranu, sredstva za higijenu, lekove, belu tehniku i sve ostale životne potrepštine.

Ukupno 110 porodica sa teritorije Srbije mogu da iskoriste pomoć, a prema rečima gradskih vlasti, ovo je prvi pojekat pomoći za povratnike. Do sada su raseljeni dobijali pomoć koja se odnosila na integraciju u zajednicu.
U Nišu živi 20 000 ljudi koji su raseljeni sa Kosova. Deo njih je sada dobro situiran ali ima i onih koji su i dalje na rubu siromaštva, kaže gadski poverenik za izbeglice Boris Nužda. U udruženjima koja se bave raseljenima pak smatraju da neće puno porodica biti zainteresovano za povratak na Kosovo. Ipak, oni koji to žele, mogu da iskoriste pomoć evropskog projekta naredne 2 godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde