Naslovna Društvo ZASTARELOST KRIVIČNOG GONJENJA “OSLOBODILA” KALČIĆA

ZASTARELOST KRIVIČNOG GONJENJA “OSLOBODILA” KALČIĆA

0
PODELI

Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF) osudjuje neprofesionalizam pravosudja u Nišu koje je dozvolilo da nastupi apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja bivšeg direktora Osnovne škole “Sveti Sava” Vladimira Kalčića koji je okrivljen za zloupotrebu službenog položaja.

LAF javno apeluje na Ministarstvo pravde i Visoki savet sudstva da u okviru svojih nadležnosti preduzmu najoštrije mere protiv odgovornih u niškom pravosudju koji su nečinjenjem, kašnjenjem i razvlačenjem postupka doprineli da dodje do apsolutne zastarelosti.

Republičko javno pravobranilaštvo nedavno je uputilo pritužbe tom Ministarstvu i Visokom savetu povodom ovog slučaja i zatražilo da se “ispitaju okolnosti i činjenice u vezi sa njegovom dužinom trajanja” pred niškim Osnovnim sudom.

Ovaj Osnovni sud predhodno je doneo presudu kojom je odbijena optužba protiv Kalčića zato što je u martu ove godine isteklo deset godina od zaključenja protivzakonitog ugovora o zajedničkom ulaganju u Sportski centar „Sveti Sava“, zbog kojeg je on, kao tadašnji direktor istoimene Osnovne škole koji ga je potpisao, okrivljen za zloupotrebu službenog položaja. Da  takva zastarelost nije nastupila, okrivljenom bi pretila kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Isti Osnovni sud je u parničnom postupku pre četiri godine poništio sporni ugovor o zajedničkom ulaganju jer je zaključen suprotno Zakonu o sredstvima u svojini Republike Srbije. Republičko javno pravobranilaštvo, Osnovno javno tužilaštvo i gradski funkcioneri zvanično su ocenili da su ugovorom oštećeni Republika Srbija i Grad Niš.

Prema dostupnim podacima, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je tek nakon pet godina od zaključenja ovog ugovora podnelo prvi optužni akt protiv Kalčića. Spis predmeta je nekoliko puta vraćan tužilaštvu kako bi preciziralo optužni akt ili zbog drugih potreba postupka. Ročišta za glavni pretres u Osnovnom sudu odlagana su nekoliko puta za zahtev okrivljenog i njegovog branioca. Apelacionom sudu u Nišu trebalo je četiri meseca da Osnovnom sudu vrati spis predmeta nakon donošenja drugostepene odluke. Poslednji izmenjeni optužni predlog Osnovnog javnog tužioca dostavljen je Osnovnom sudu u januaru ove godine, ali je sud doneo presudu tek po nastupanju apsolutne zastarelosti.

Sporni ugovor je, inače, otvarao put privatnom preduzeću „Ascco invest commerce“, sa kojim je zaključen, da na parceli od devet hektara, pored Osnovne škole “Sveti Sava”, koja je u to vreme bila u vlasništvu države a od 2011. u svojini grada, podigne Sportski centar i postane vlasnik objekata unutar njega. To se do danas nije dogodilo, a izgradnja Sportskog centra nije okončana, kako zbog sudskog poništenja ugovora, tako i zbog višegodišnjih sudskih i drugih sporenja Republike i Grada sa školom “Sveti Sava”, koja je tada bila korisnik zemljišta, odnosno ovim privatnim preduzećem, kao investitorom.

Aktuelni sudski epilog nije prvo i jedino odbijanje optužbe zbog zastarelosti koje je narušilo ugled niškog pravosudja i probudio sumnju da bi iza njegove neefikasnosti mogli stajati koruptivni razlozi. On je takodje još jednom otvorio pitanje šta mogu da očekuju pojedinci, a to smo svi mi, kada državni organi dopuštaju zastarelost gonjenja i u slučajevima u kojima je povredjen opšti interes.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde