Naslovna Društvo ŽETVA, U OPŠTINI PALILULA, MOŽE DA POČNE!

ŽETVA, U OPŠTINI PALILULA, MOŽE DA POČNE!

0
PODELI

Gradska opština Palilula-Niš, Uprava za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša, u saradnji sa pripadnicima Sektora za vanredne situacije MUP i Saobraćajne policije, Savetima građana i kombajnerima sa teritorije opštine Palilula organizovala je u Niškom kulturnom centru operativni dogovor u vezi predstojeće žetve strnih žita roda 2014.godine. 

O ovoj poljoprivrednoj aktivnosti govorili su Ljubiša Stojanović, zamenik načelnika Uprave za poljoprivredu i razvoj sela Grada Niša, Ivan Petković, stručni saradnik Uprave i koordinator ovogodišnje žetve i Boban Džunić, predsednik Gradske opštine Palilula. 

-Teritoriju opštine Palilula čine i 15 sela koja se naslanjaju na uži gradski deo. „Strateškim planom razvoja“ opštine do 2016, kao primarni zadatak, naveli smo aktivnost „oživljavanje“ sela od kojih se u budućnosti očekuje da budu osnova održivog razvoja naše opštine. Zato je veoma važno da se ovogodišnja žetva kvalitetno obavi uz minimum strvljenja zrna (manje od 5 %), da se prinosi kvalitetno uskladište-naglasio je predsednik Boban Džunić. Ukupna poljoprivredna površina Gradske opštine Palilula iznosi oko 7.377 ha. Od toga 5.413ha su obradive površine pod oranicama i baštama (žito, industrijsko bilje, povrtno bilje, krmno bilje). Pod strnim žitom (pšenica, ječam, raž i ovas) na teritoriji opštine Palilula obuhvaćeno je 1.375 hektara. 

Po mišljenju poljoprivrednih stručnjaka, žetva na teritoriji Grada Niša, može početi tokom ove nedelje i to prvo na usevima ječma a potom i na usevima pšenice. Procena je da će ovogodišnji prinos biti na nivou prethodnih godina, oko 3.500 kg po hektaru. Na teritoriji Grada Niša, ove godine u strukturi setve žita posejano je oko 6.500 ha useva pšenice, oko 2.500ha ječma, 1.000ha tritikalea i oko 500ha ovsa. Cilj sastanka koji je organizovala Gradska opština Palilula, u saradnji sa Upravom za poljoprivredu i razvoj sela, rekao je Boban Džunić, je pomoć i odgovarajuća podrška poljoprivrednim proizvođačima oko uslova i načina obavljanja žetve roda 2014. Na ovom sastanku dogovoreno je da se u cilju bolje organizacije žetve ponudi potpisivanje protokola o saranji sa poljoprivrednicima, kombajnerima i predstavnicima Saveta građana i Uprave za poljoprivredu. (EKOpolis, D.Vidojković)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde