Naslovna Društvo Specijalna akcija kontrole vozača na prisustvo alkohola

Specijalna akcija kontrole vozača na prisustvo alkohola

0
PODELI

Nišlije često sedaju za volan pod dejstvom alkohola. To je, u samo prvih desetak dana pokazala specijalna akcija testiranja vozača na alkohol, koju na najprometnijim gradskim saobraćajnicama sprovodi niška Saobraćajna policija.

Alkohol je i jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda u Nišu. Upravo zbog toga su saobraćajci u Nišu počeli svakodnevne masovne kontrole vozača na alkohol, a samo u toku jedne večeri, u proseku 20-ak vozača zatekne se za volanom a da su pre toga pili.

Naša ekipa je protekle noći bila na jednom od punktova gde su vršene kontrole – na Bulevaru dr Zorana Djindjića kod Medicinskog fakulteta. Evo izveštaja.

Najsvežija statistika: 20 vozača u toku samo jedne večeri seda za volan pod uticajem alkohola. To beleže niški saobraćajci već desetak dana, koliko traje specijalna akcija kontrole vozača na prisustvo alkohola. Taj broj je, pretpostavlja se, realno i nešto veći, pa će zato svakodnevne kontrole biti nastavljene zasigurno tokom čitavog leta, rekao je prilikom noćašnje kontrole na Bulevaru dr Zorana Djindjića zamenik načelnika Odeljenja saobraćajne policije u Nišu Dragan Pešić.

Akcija se sprovodi brzo. Saobraćaj se na punktu odvija u jednoj traci, dok se u drugu preusmeravaju i zaustavljaju vozači kod kojih merač pokaže prisustvo alkohola. Saobraćaj se neznatno usporava jer policija koristi savremene uređaje koji promile pokazuju iz daha vozača, bez popularnog ,,duvanja“ u aparat.

Među pijanim vozačima ima i mladih i starih – i žena i muškaraca. U domenu je predrasuda da mladići češće voze pod uticajem alkohola od devojaka. Isto važi i za starije Nišlije, kažu u policiji. Kazne su, međutim, iste za sve.

Ukoliko je vozač koji ima od 0,51 do 1,2 promila alkohola u organizmu izazvao nezgodu, sleduje mu oduzimanje 7 poena, 10.000 do 40.000 dinara novčane kazne ili zatvor do 45 dana, kao i zabrana upravljanja od najmanje 5 meseci. Vožnja sa 1,2 do 1,6 promila alkohola u krvi spada u tešku alkoholisanost, a ukoliko nije izazvana nezgoda – vozaču sleduje oduzimanje
10 poena, 15.000 do 30.000 dinara novčane kazne ili zatvor do 30 dana, kao i zabrana upravljanja od najmanje 6 meseci. Ukoliko je izazvana nezgoda vozaču sleduje oduzimanje 13 poena, 30.000 do 50.000 dinara ili zatvor do 60 dana, kao i zabrana upravljanja od najmanje 8 meseci. Vožnja sa 1,61 do 2,0 promila alkohola u krvi – veoma teška alkoholisanost, a vozaču sleduje oduzimanje
12 poena, 15.000 do 30.000 dinara novčane kazne ili zatvor do 30 dana, a oduzimanje dozvole na najmanje 8 meseci.

Niški saobraćajci su, međutim, nailazili na vozače koji su imali i više od tri promila alkohola u sebi, pa je prilikom vožnje – upravo zbog takvih, neophodan poseban oprez kao i ovakve rigorozne kontrole na ulicama.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde