Naslovna Društvo Danas je Svetski dan izbeglica  

Danas je Svetski dan izbeglica  

0
PODELI

Oni koji u Srbiji još uvek imaju status izbeglih lica, uglavnom žive u lošim materijalnim uslovima i to je najupečatljivija slika sa kojom se u našoj zemlji dočekuje Svetski dan izbeglica – 20. jun.

U Nišu trenutno živi 87 osoba sa ovim statusom, uglavnom iz Bosne i Hrvatske. Sa Kosova i Metohije imamo 20.000 interno raseljenih, a menadžment grada nastoji da svima njima pomogne i to kroz pomoć pri samozapošljavanju ali i rešavanju stambenog pitanja.

Za potrebe izbeglica i interno raseljenih sa Kosova i Metohije, prošle godine je iz lokalnog budžeta izdvojeno sedam miliona dinara, dok će ove godine ta suma ići i do 20 miliona.

Dve hiljade izbeglica iz Bosne i Hrvatske do sada se svojom voljom ali i uz pomoć sistema, uspešno integrisalo u niško društvo. Međutim, još 87 osoba i dalje ima status izbeglica. Zakon i njima pruža mogućnost da dobiju srpske papire, a razlog zbog koga oni još uvek žele da budu u statusu izbeglih najverovatnije su prava koja im ovaj status garantuje.

Niš je jedan od gradova u kojima je najbrojnija populacija izbeglih sa Kosova i Metohije koja ima status interno raseljenih lica, jer su sa dela teritorije naše zemlje, a ne iz drugih država. I oni dele sličnu sudbinu, kaže za Gradsji Portal 018  poverenik za izbeglice i migracije u Nišu Boris Nužda.

Za potrebe izbeglica i interno raseljenih, prošle godine je iz lokalnog budzeta izdvojeno sedam miliona dinara, dok će ove godine ta suma biti i do dvadeset miliona, dodaju iz Sekretarijata za izbeglice u Nišu, dok iz Gradskog veća najavljuju pomoć u vidu podsticaja samozapošljavanju i rešavanju stambenog pitanja.

Svetski dan izbeglica obeležava se 20. juna u cilju podizanja svesti o njihovom položaju. Većina izbeglica je iz siromašnih zemalja, a u vrhu su Avganistan, Somalija i Kongo. Prema konvenciji o pravima izbeglica iz 1951, izbeglice beže iz svojih domovina zbog političkih, etničkih ili verskih napetosti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde