Naslovna Ekonomija Grad čini sve da oživi niški aerodrom

Grad čini sve da oživi niški aerodrom

0
PODELI

Odmah po povratku iz Brisela, gde je razgovarao sa direktorima dva belgijska aerodroma, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je da će Grad učiniti sve da dovede low-cost kompanije i tako oživi niški aerodrom.

Gradonačelnik Perišić je sa saradnicima obišao aerodrom „Šarlroa“ za putnički saobraćaj, kao i aerodrom u Liježu za prevoz kargo tereta. Kako kaže, ovi aerodromi su pre dvadesetak godina bili na nuli, dok „Šarlroa“ sada ima oko sedam miliona putnika godišnje, što je dva puta više od Beograda. Iako ne možemo da pravimo paralele između Brisela i Niša, od poslovne politike ovih aerodroma možemo mnogo toga da naučimo, dodaje Perišić.

Prema Perišićevim rečima, da bi lou kost kompanije sarađivale sa određenim kompanijom, aerodrom mora da ima odgovarajuću infrastrukturu, pa države često umesto kompanija subvencionišu aerodrome. Kako je Perišić najavio, direktori belgijskih aerodroma uskoro će posetiti Niš kako bi se uspostavila dalja saradnja. On kaže da se gradu više ne isplati da 1,5 miliona evra godišnje izdvaja za subvencije „Montenegro erlajnsu“, već da se okrene lou-kost kompanijama za koje će postojati interesovanje.

Gradonačelnik je dodao i da je naš grad, kao jedan od gradova u trouglu Sofija-Niš-Skoplje prirodni logistički centar, pa samim tim ima velikog potencijala i za razvoj kargo saobraćaja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde