Naslovna Društvo Narodna kuhinja u drugoj polovini godine

Narodna kuhinja u drugoj polovini godine

0
PODELI

Niš će u drugoj polovini godine ponovo imati Narodnu kuhinju, rekao je gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić nakon što je Gradsko veće usvojilo izmenu odluke o pravima iz oblasti socijalne zaštite. Kako kaže, hranu će pripremati Crveni krst sa partnerskom organizacijom, što će gradu uštediti značajna sredstva, a napravljena je i revizija korisnika koji imaju pravo na Narodnu kuhinju. Osim toga, Gradsko veće usvojilo je i predlog da se cene mesečnih i polumesečnih karata za gradski prevoz povećaju za 10%.

Perišić kaže da je bilo neophodno da se pronađe novi model za finansiranje Narodne kuhinje, jer je prošlogodišnji budžet od 44 miliona dinara potrošen za svega dva meseca. Prema njegovim rečima, obroke će pripremati Crveni krst sa partnerskom organizacijom, koja će biti odabrana nakon tendera javne nabavke, a cena obroka će biti niža, jer će veliki deo namirnica biti nabavljen iz donacija. Osim toga, odlučeno je da pravo na Narodnu kuhinju imaju samo radno nesposobni, što je oko 2300 sugrađana, odnosno 5000 manje u odnosu na prošlu godinu. Dok se sistem narodne kuhinje ponovo ne uspostavi, najugroženijima će biti deljeni paketi hrane.

Građane od 1. jula najverovatnije očekuje poskupljenje mesečnih i polumesečnih kartica za gradski prevoz od 10%. Kako je objašnjeno na Gradskom veću, cene nisu povećavane od januara 2012. godine, dok su se sada za to stvorili uslovi. Gradsko veće je usvojilo i programe uređenja međublokovskog zelenila i spomen-parka Bubanj. Program međublokovskog uređenja izazvao je veliku pažnju jer se na njega čekalo od marta meseca, što je Perišić okarakterisao kao neefikasnost Uprave za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine

Gradsko veće usvojilo je i izmenu statuta Javno-komunalnog preduzeća „Naissus“, kojim se omogućava da se ovom preduzeću povere poslovi izgradnje i rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže. Osim toga, utvrđene su i cene za obavljanje ovih usluga, a usvojena je i izmena programa poslovanja JKP „Mediana“. Zbog, kako je pojašnjeno, efikasnijeg rada Uprave za dečju, socijalnu i primarnu zdravstvenu zaštitu, Gradsko veće dalo je saglasnost na pravilnik o Unutrašnjem uređenju i sistematizaciji ove uprave.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde