Naslovna Društvo Zbog poplava gradska slava bez Palilulske večeri

Zbog poplava gradska slava bez Palilulske večeri

0
PODELI

NIŠ – Zbog katastrofalnih poplava rukovodstvo grada donelo je odluku da gradska slava – Sveti car Konstantin i carica Jelena bude što skromnije proslavljena.

Kako su istakli gradski čelnici neke manifestacije poput Palilulske večeri neće biti održane zbog toga što nisu primerene stanju u kome se naša zemlja sada nalazi, a neke zbog štednje.

Program obeležavanja gradske slave započeće 31. maja parastosom poginulima na Čegru i u Ćele Kuli, a nastavljen 2. juna večernjim bdenijem u Hramu Svetog cara Konstantina. Na sam dan slave 3. juna u Hramu će biti održana sveta liturgija, dok će litija proći okolnim ulicama.

Povodom gradske slave i ove godine će biti održan naučni skup „Niš i Vizantija“, kome će pored domaćih prisustvovati i strani istoričari. Za organizaciju ovog tradicionalnog skupa, kako je istaknuto na sednici Gradskog veća biti potrošeno mnogo manje para nego ranije tako da će proteći bez svečanih ručkova i večera.

Povodom gradske slave u Gradskoj kući biće postavljena izložba fotografija, a u izložbenom paviljonu u Tvrđavi isložba slika. Biće takođe organizovan skup izviđača na Bubnju i edukacija mladih o spašavanju u slučaju elementarnih nepogoda.

Prema rečima gradonačelnika Niša dr Zorana Perišića još ranije je dogovoreno da povodom gradske slave u Nišu boravi delegacija iz Rusije i da se grad ovom prilikom pobratimi sa ruskim gradom Belgorodom.
Perišić je rekao da će neke od manifestacija poput nastupa horova i koncerata biti naknadno organizovane, ali kao humanitarne akcije.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde