Naslovna Društvo UPUTSTVA ZA PONAŠANjE TOKOM POPLAVA

UPUTSTVA ZA PONAŠANjE TOKOM POPLAVA

0
PODELI

Posle poplava, mogu se javiti crevne zarazne bolesti. Prenose se pijenjem zagađene vode, dodirom prljavim rukama ili preko garderobe u kojoj su ljudi bili u zagađenom području.
Prvi simptomi crevnih zaraznih bolesti su: povišena temperatura, povraćanje, mučnina, malaksalost, grčevi u stomaku i proliv.


UPUTSTVA ZA PONAŠANjE TOKOM POPLAVA
 Pratite informacije preko televizije, radija i putem interneta.
 Ukoliko postoji rizik od poplave, ne čekajući instrukcije, odmah pređite na viši sprat kuće.
 Ne prilazite električnoj instalaciji.
 Izbegavajte klizišta i odrone na terenu.
 Ne ometajte rad spasilačkih ekipa.

UPUTSTVA ZA PONAŠANjE POSLE POPLAVA
 Pratite vesti o vodosnabdevanju i ispravnosti vode za piće.
 Ne koristite plavnu vodu, jer može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova ili zagađena muljem, uljem, benzinom ili fekalnom kanalizacijom.
 Vratite se u svoje kuće, samo ako nadležne službe procene da je bezbedno.
 Pre provere ne koristite električne aparate.
 Očistite i dezinfikujte sve pokvašene površine. Rukavicama očistite zidove i podove poplavljenih prostorija. Mulj koji ostaje posle plavne vode može da sadrži kanalizacione otpatke i hemikalije.
 Predmete koje ne možete očistiti bacite.
 Oprezno ulazite u zgrade zbog mogućih skrivenih oštećenja.
 Što je moguće pre osposobite oštećene septičke jame i druge kanalizacione sisteme, jer mogu da postanu veliki zdravstveni rizik.
 Pripremite torbu sa ličnim dokumentima i najosnovnijim stvarima u slučaju hitne evakuacije.

KAKO SE ZAŠTITITI OD CREVNIH ZARAZNIH BOLESTI
 Za piće, pripremanje hrane i ličnu higijenu koristite samo flaširanu ili drugu higijenski ispravnu vodu (iz cisterne)
 Redovno održavajte higijenu ruku (sapunom ili dezinfekcionim sredstvom)
 Zaštitite gotovu hranu od zagađenja fekalijama koje se mogu naći u vodi
 Svu hranu koja je došla u kontakt sa poplavljenom vodom, bacite
 Dezinfikujte radne površine, kao i pribor za jelo i kuvanje
 Hranu spremajte sa higijenski ispravnom vodom i obavezno je termički obradite (na temperaturi većoj od 70 ºC)
 Pripremljenu hranu ne čuvajte duže od 4 sata na sobnoj temperaturi, ona mora biti na temperaturi nižoj od 10 ºC
 Temeljno podgrejte kuvanu hranu. 
 Maloj deci dajte industrijski pripremljenu hranu
 Sprečite kontakt sirovih namirnica i termički obrađene hrane
 Javite se lekaru ako primetite simptome crevnih zaraznih bolesti, ili ste povređeni

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde