Naslovna Društvo PUŠTENA U RAD HEPATOLOŠKO-TRANSPLANTACIONA AMBULANTA

PUŠTENA U RAD HEPATOLOŠKO-TRANSPLANTACIONA AMBULANTA

0
PODELI

Niš, 15. maj 2014. godine – U Kliničkom centru u Nišu puštena je u rad hepatološko-transplantaciona ambulanta kao deo sistema u programu transplantacije jetre. Ambulanta se nalazi u prostorijama specijalističke službe Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju i namenjena je kontroli, praćenju i lečenju pacijenata koji su na listi za presađivanje jetre. Pored toga, služba će se baviti prepoznavanjem i obradom pacijenata obolelih od hroničnih i progresivnih bolesti jetre koje treba uključiti u listu potencijalnih recipijenata za transplantaciju jetre.

„Rad ove službe omogućiće pacijentima iz regiona, koji obuhvata približno dva i po miliona ljudi, da budu tretirani prema važećim evropskim protokolima, implantiranim u rad tima za transplantaciju jetre Kliničkog centra Niš“ – rekao je direktor Klinike za gastroenterologiju KCN prof. dr Aleksandar Nagorni. On je dodao da je Niš do sada radio eksplantaciju, tj. vađenje organa, ali da se nada da će uskoro raditi i transplantaciju jetre.

Pacijentkinja Ljiljana Mladenović, kojoj je pre 18 godina transplantirana jetra na koju je čekala deset godina, zahvalna je i veoma srećna što je operisana i što je dočekala drugo punoletstvo u životu. Zahvaljujući tome, danas se dobro oseća i normalno živi.

Direktor Kliničkog centra prof. dr Zoran Radovanović kaže da je došlo vreme da i Niš postane jedan od centara u Srbiji gde će se raditi transplantacije jetre.

Hepatolosko transplataciona ambulanta

„Mi smo prošle godine velikim brojem urađenih transplantacija bubrega pokazali da smo u samom vrhu transplantacionog sistema Srbije. Za sada se ovakve transplantacije rade u Kliničkom centru Vojvodine, Kliničkom centru Srbije i na VMA. Za ovih 18 godina, od kako je naša pacijentkinja Ljiljana Mladenović poslata u Beograd na transplantaciju jetre, lekari su postali potpuno spremni da urade sve analize, pripreme i dijagnostičke pretrage kako bismo transplantaciju mogli da uradimo kod nas na Klinici.“

Primenom novih protokola praćenja biće omogućeno objektivno sagledavanje težine stanja svih pacijenata sa liste i određivanje prioritetnih recipijenata kako bi se smanjio broj smrtnih ishoda kod pacijenata sa terminalnim stadijumom hroničnog oboljenja jetre. Za sva potrebna ispitivanja kandidata za trasplataciju jetre Klinički centar u Nišu ima sve stručne i tehničke mogućnosti.

 

Šef Kabineta direktora KC-a
Mr sc. med. dr Dragan Zlatanović

O transplantaciji jetre i Hepatolosko transplantacionoj ambulanti

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde