Naslovna Društvo Završeni otvoreni dani na vojnom aerodromu u Nišu

Završeni otvoreni dani na vojnom aerodromu u Nišu

0
PODELI

Borbeni helikopteri u brišućem letu, akrobacije letelica od kojih zastaje dah, desant padobranaca i srećni dečji usklici. Tako je juče izgledala pista niškog vojnog aerodoma koju je, u sklopu tradicionalne manifestacije „Otvoreni dan“, posetilo više hiljada Nišlija. Među posetiocima je najviše bilo dece, koja nisu krila oduševljenje umeće pilota 119. mešovite helikopterske eskadrile, komande 98. vazduhoplovne brigade i specijalaca 63. padobranskog bataljona iz Niša.

a

– Lele, lele, pokosiće travu elisom, zapanjeno je očiju punih oduševljena komentarisao desetogodišnji dečačić na očevim ramenima dok je posmatrao vratolomni manevar „gazele gama“.

Helikopter se spuštao tako nisko i naginjao u stranu, čini se do nekoliko metara iznad zemlje, prikazujući manevarske mogućnosti u borni sa oklopnim vozilima.

Ništa manje spektakularni nisu bili ni naleti „utve 75“ koja je izvodila lupinge, „zvona“, prevrtanja i poluprevrtanja u borbeni zaokret.

b

Dve „gazele“ i transportni helikoter MI-8, pokazali su kako izgleda traganje i spasavanje u borbenim uslovima. Pistu niške vojne vazduhoplovne luke, šarale su senke elisa a onda je skokom sa 1.500 metara krenuo desant padobranaca. Nebo su ispunili padobrani pripadnika elitne jedinice od kojih su neki nosili zastave, čineći prizor još neverovatnijim.

„Otvoreni dan“ je tradicionalna manifestacija koju organizujemo svake godine kako bi građani mogli da se upoznaju sa onim što svakodnevno radi naša eskadrila. Posetioci su mogli da vide letelice, da uđu u njih i da se fotografišu, a pripadnici 63. padobranskog bataljona su izložili opremu i naoružanje koju koriste u obavljanju zadataka – rekao je kapetan pilot Dragan Stanković.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde