Naslovna Društvo Uređenje porte Crkve svetog Pantalejmona i naredne godine

Uređenje porte Crkve svetog Pantalejmona i naredne godine

0
PODELI

U Nišu će se i dalje raditi na održavanju svih istorijskih spomenika, zaključeno je na radnom sastanku predstavnika Grada i sveštenstva SPC u crkvi Svetog Pantelejemona.

Već dosta toga je uređeno u porti ove crkve, ali u planu je da se i dalje ulaže u ovo duhovno-istorijsko blago Niša. Za sledeću godinu planirano je redovno ozelenjavanje dvorišta i postavljanje spomenika Stefanu Nemanji, istakli su prilikom obilaska radova na Pantelejskog crkvi, gradonačelnik Niša, prvi čovek niškog parlamenta i predsednik opštine Pantelej.

Planovi i inicijative opštine Pantelej koji iziskuju podršku grada, bile su teme radne posete gradonačelnika i predsednika Skupštine opštine, Crkvi Svetog Pantelejmona. Dosta toga je već urađeno u porti ove crkve, ali da bi ovo istorijsko i duhovno blago zasijalo punim sjajem, dogovorene su naredne aktivnosti.

U dvorištu crkve su popločane staze, uređen parking i amfitetatar. Nedavno je postavaljeno novo osvetljenje, a trenutno se radi na zvoniku. Na redu je završetak rekonstrukcije glavne kapije, ozelenjavanje i postavljanje Spomenika Stefanu Nemanji.

Crkva Sv. Pantelejmona prva je crkva podignuta odmah po oslobođenju od Turaka, 1878. godine. Stotinak metara iznad nove crkve nalaze se ostaci stare koju je podigao Stefan Nemanja. U dvorištu hrama nekoliko je izvora vode za koje se veruje da su čudotvorni i lekoviti.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde