Naslovna Društvo Dnevni boravak za dementne osobe biće završen do juna

Dnevni boravak za dementne osobe biće završen do juna

0
PODELI

Američki ambasador Majkl Kirbi, državna sekretarka Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković, i gradočelnik Niša prof. dr Zoran Perišić obišli su radove na izgradnji dnevnog boravka za dementne osobe, koji će biti otvoren u okviru postojećeg Gerontološkog centra. Novi dograđeni objekat košta 350.000 dolara i finansira ga Evropska komanda oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Drava,dok je grad platio naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljista u iznosu od 760.000 dinara.

U novom objektu koji će biti gotov do juna naredne godine, dnevno će moći da boravi dvadeset petoro dementnih starih osoba. Oni će na raspolaganju imati dve sobe za odmor, kuhinju, kupatilo i toalet sa svom mogućom opremom.

– Ovim objektom biće obezbeđen dnevni boravak za dvadeset petoro starih i dementnih osoba. To će im omogućiti da ostatak dana provode sa svojim porodicma, što je za tu populaciju i te kako važno -kaže američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi.

Srbi su među najstarijim narodima, pa je otvaranje ovakvih objekata i te kako značajno za najstarije sugrađane. Državna socijalna politika, brigu o starim licima u budućnosti prepušta lokalnim samoupravama.

Najstariji su i najranjiviji deo populacije, pa je izgradnja objekata za dnevni boravak onih koji su na primer oboleli od alchajmera, jedan od načina da dostojanstveno provedu zenit života.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde