Naslovna Društvo Sumnjivo lice – Premijera 7.12.2013 20h

Sumnjivo lice – Premijera 7.12.2013 20h

0
PODELI

Političke komedije o vlasti Branislav Nušić doveo je do pozorišnog savršenstva. Između 1880. i 1890. godine Nušić je napisao tri komedije – Narodni poslanik, Sumnjivo lice i Protekcija – sve tri političke komedije, sve tri na neki način oštre kritike državne birokratije i palanačkog mentaliteta.

Komad u dva čina Sumnjivo lice (napisan 1888, prvi put igran tek 1923) priča je o potrazi za sumnjivim licem u jednoj palanci. To je povod da se, u nekoliko situacija, prikaže komika palanačke gluposti i trivijalni politički cinizam palanačke vlasti. Nušić je stvorio tip sreskog kapetana Jerotija, čiji suvi racionalni odnos prema svemu, neuki cinizam i moralna niskost stvaraju paradoksalne komične situacije. Važan element je verbalna komika, jer su igre rečima i doskočicama, pismima i šifrovanim porukama od presudne važnosti za tok radnje i za obeležavanje tipova i lica, što je donekle „umekšalo“ satirički intoniranu komediju o jednoj u biti groteskno viđenoj vlasti i ljudima u njoj i oko nje.

U čitanju Saše Gabrića radnja komada je pomerena u 1991. i smeštena u palanku na jugu Srbije, baš na dan kada se Makedonija odvojila od SFRJ.

Hvatajući se u koštac sa problemima društvene i ljudske egzistencije Nušić je težio da ono što je realno i aktuelno u njegovom vremenu deluje i u njegovim komedijama, verovatno i ne sluteći da će ta aktuelnost i komediografska oštrica na isti način delovati krajem XIX veka kada je delo nastalo, krajem XX kada se dešava radnja predstave, ali i dan-danas. Za budućnost – videćemo.

Lica
Dimitrije Ilić
Jasminka Hodžić
Maja Banković
Danilo Petrović
Saša Kuzmanović
Miloš Cvetković
Rista Bukvić
Stefan Mladenović
Zorica Damjanović
Marjan Todorović
Marko Marković

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde