Naslovna Društvo SARADNjA SA AMBASADOM ŠVEDSKE U OBLASTI SPREČAVANjA NASILjA NAD ŽENAMA

SARADNjA SA AMBASADOM ŠVEDSKE U OBLASTI SPREČAVANjA NASILjA NAD ŽENAMA

0
PODELI

U Gradskoj kući u Nišu danas je boravila delegacija ambasade Švedske koju je predvodio Torgni Svenungson šef švedske međunarodne razvojne agencije.Tokom sastanka gostima iz Švedske prezentovana su institucionalna rešenja grada u oblasti zaštite ljudskih prava i sprečavanja nasilja nad ženama.

Gradonačelnik Niša prrof.dr Zoran Perišić rekao je da je pitanje zaštite prava žena i sprečavanje nasilja u porodici esencijalno za Grad i da je u prethodnih 16 meseci dosta toga urađeno.“Do skora smo imali sigurnu kuću sa samo jednim zaposlenim,stvari su se promenile i sada ova ustanova institucionalnim i pravnim metodama pomaže žene žrtve nasilja na adekvatan način.I dalje postoje otvorena pitanja u ovoj osetljivoj oblasti i nadam se da ćemo uz pomoć naših prijatelja iz Švedske pronaćii još bolje modalitete ,kako bi pomogli ugroženim ženama“.

Balkanska turneja posvećena zaštiti prava žena u organizaciji švedske ambasade biće završena večeras u Nišu,izvođenjem dokumentarne drame “Sedam” u Narodnom pozorištu sa početkom u 19 časova.

Dokumentarna drama „Sedam“, bazirana na teškim životnim pričama sedam aktivistkinja za ženska prava iz različitih delova sveta, biće izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Nišu. Priče će čitati ansambl od sedam istaknutih žena iz javnog života Srbije.

Sedam je revolucionarna dokumentarna drama. Životne priče koje ove žene dele sa publikom od 2008. godine, govore o teškoćama sa kojima su se nosile zbog odluke da se suprotstave društvenim normama i menjaju pozicije žena u svojim sredinama.

Predstava Sedam do sada je izvedena u 19 zemalja, videlo ju je preko 20.000 ljudi, na scenu je izašlo 500 javnih ličnosti, među kojima i američka glumica i višestruka oskarovka Meril Strip i bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton. Publika u Srbiji je prvi put gledala ovu predstavu 2011. godine u Kragujevcu i Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde