Naslovna Društvo MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM

0
PODELI

Nakon što su Ujedinjene nacije proglasile 3. decembar Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, komisija UN za ljudska prava je 5. marta 1993. pozvala zemlje članice da ističu obeležavanje 3. decembra s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i učestvovanja osoba s invaliditetom u društvu.

“Uklonimo barijere i otvorimo vrata za osobe sa invaliditetom” naziv je ovogodišnje kampanje. Akcenat je stavljen na arhitektonske i komunikacione barijere jer je to najveći problem za lica sa telesnim ili senzorskim invaliditetom.

Gradonačelnik Niša prof dr Zoran Perišić povodom Dana osoba sa invaliditetom rekao je da „Želimo da pomognemo svim osobama sa invaliditetom u Gradu i to ne samo kroz periodične aktivnosti već permanetno konstantnim akcijama, koje bi imale za cilj da se pre svega kod ostalih građana podigne nivo svesti o neophodnoj solidarnosti sa invalidima.Jedan od primarnih zadataka ubuduće biće usmeren ka tome da se na svim značajnim lokacijama u gradu postave invalidske rampe kako bi ova populacija nesmetano mogla da obavlja svoje aktivnosti, bez bojazni da će ih arhitektonske prepreke u tome sprečiti.“

U velikoj sali Gradske kuće održana je i svečana sednica saveta za rad sa osobama sa invaliditetom na kojoj su razmatrani najvažniji problemi sa kojima se danas u gradu svakodnevno susreću osobe sa invaliditetom.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde