Naslovna Društvo SNS akcija mladih dana borbe protiv Side

SNS akcija mladih dana borbe protiv Side

0
PODELI

Međunarodni dan borbe protiv side je 1.decembar. U Srbiji oko 1800 osoba ima sidu. Zato su omladinci SNS-a u Nišu, kako bi skrenuli pažnju javnosti na ovaj problem o kome treba stalno govoriti, simbolično dan ranije organizovali akciju deljenja flajera o ovoj bolesti. Osim preventivnog delovanja, oni su želeli da ukažu na još jedan problem, a to je odnos prema obolelima koji često trpe razne oblike diskriminacije.

Sida ili AIDS, kako se u svetu naziva ova bolest, sindrom je stečene imunodeficijencije koju karakteriše progresivno slabljenje imuniteta što dovodi do neotpornosti na brojne infekcije i tumore. Ono što zabrinjava je podatak da u Srbiji ima oko 1800 obolelih. Zato su omladinci Srpske napredne stranke, danas, ispred Kalče organizovali akciju u kojoj su, osim razgovora sa svojim vršnjacima, delili i flajere o sidi. Na taj način su, kako kaže predstavnica mladih SNS-a, Milena Antonijević hteli da simbolično dan ranije ukažu kako je neophodno stalno podsećati javnost na ovu bolest.

Lekari napominju da postoji razlika izmedju HIV pozitve osobe i osobe obolele od side, odnosno HIV pozitivna osoba je zaražena virusom, ali to još uvek ne znači da je i obolela, tako da nekada do pojave bolesti prođe i više od 10 godina. I pored brojnih kampanja koja resorna ministrstva organizuju, još uvek, postoji diskriminacija prema obolelima. Antonijevićeva kaže da se SNS bori protiv svih oblika diskriminacije i da je današnja akcija potvrda njihovog opredeljenja.

Antonijevićeva podseća da se virus HIV-a prenosi putem nezaštićenog seksualnog odnosa, preko zaražene krvi, sa hiv pozitivne majke na dete tokom trudnoće, porođaja i dojenja. Virus se ne može preneti- socijalnim kontaktom , a takođe i životinje nisu prenosioci, kako se često pogrešno smatra. Za sada ne postoji efikasan lek ili vakcina koji garantuju izlečenje. A, s obzirom da nekada osoba godinama može da bude zaražena HIV-om, a da nema karakteristične simptome. Jedino testiranjem može da se utvrdi da li je neko HIV pozitivan.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde