Naslovna Kultura Sveti Ćirilo i Metodije i slovensko srednjevekovno nasleđe

Sveti Ćirilo i Metodije i slovensko srednjevekovno nasleđe

0
PODELI

Uz blagoslov Episkopa niškog Gospodina Jovana, a pod pokroviteljstvom GO Medijana, u okviru obeležavanja 1150 godina slovenske pismenosti i nastanka prve slovenske azbuke, koju su Slovenima podarili Sveti Ćirilo i Metodije, Centar za crkvene studije iz Niša i Narodna biblioteka «Stevan Sremac», organizovali su izložbu knjiga «Sveti Ćirilo i Metodije i slovensko srednjevekovno nasleđe«.Pred niškom publikom izloženi su eksponati od neprocenjive vrednosti: fototipsko izdanje Miroslavljevog jevanđelja, dva srednjovekovna ćirilska rukopisa, odlomak iz Mineja za oktobar na pergamentu iz 14. veka i Sinaksar iz 16. veka, preko 100 originalnih rukopisa, spisa i knjiga, od kojih su neki stari i po nekoliko vekova.

– Za GO Medijanu velika je čast da bude pokrovitelj ove manifestacije. Pre pisane reči, čini se kao da ničega nije ni bilo. Pisana reč svedoči o dešavanjima minulim, ali i o onima koja slede. Šta je nama činiti? Trebalo bi da nas bude što više i da čuvamo svoj jezik i pismo, da budu svuda, u svakom trenutku i na svakom mestu – rekao je ovom prilikom predsednik GO Medijana, prim.dr sci.med.Nebojša Krstić.

Povodom obeležavanja civilizacijskog značaja 863.godine, kada je započela čuvena Moravska misija Svete braće Ćirila i Metodija, u utorak, 19.novembra 2013.godine u 19, u Svetosavskom domu, biće održana svečana akademija «U početku beše Peč». Učesnici akademije biće predsednik GO Medijana prim.dr sci.med.Nebojša Krstić, prof. dr Dragiša Bojović, hor Bogoslovije Sv. Ćirila i Metodija, hor Konstantin. Tekstove će čitatiprotojerej Zoran Filipović i Isidora Jakšić.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde