Naslovna Društvo Strazbur zatrpan dokumentacijom boraca

Strazbur zatrpan dokumentacijom boraca

0
PODELI

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu još uvek nije konačno presudio imaju li veterani poslednjeg rata pravo na ratne dnevnice ili ne. Presuda se očekivala još 15. avgusta, kada je isticao tromesečni rok u kom je trebalo da bude objavljena. Prema informacijama kojima raspolaže advokat Srđan Aleksić, koji zastupa 8.500 boraca, sud je zatrpan predstavkama, a svaki od oko 10.000 tužilaca se posebno zavodi, iako se radi o grupnim tužbama. Aleksić presudu, zato, ne očekuje pre kraja februara ili početka marta naredne godine.

Veterani su, da podsetimo, od suda u Strazburu tražili zaštitu od diskriminacije koju su doživeli nakon što su njihovi saborci iz opština Lebane, Bojnik, Žitorađa, Doljevac, Prokuplje i Blace od države dobili ratne dnevnice, maskirane u “socijalnu pomoć” stanovništvu nerazvijenih opština. Udruženje boraca rata 1999. godine iz Niša je, 2008. godine došlo do sporazuma o njenoj isplati i zatražilo pravdu pred domaćim sudovima. Oni nisu uvažili njihove argumente da se zapravo radi o ratnim dnevnicama i da su one daleko više od dnevnica koje su dobili ostali učesnici rata, pa se 8.500 njih obratilo sudu u Strazburu. Nakon što je advokat Srđan Aleksić “dobio” državu u prvostepenom postupku, Republika Srbija se žalila i 15. maja je održan pretres pred Velikim većem, čija će odluka biti konačna i obavezujuća.

Srđan Aleksić kaže da presuda nije mogla da bude doneta, jer se svaki od 10.000 veterana, koliko je tužilo državu, zavodi kao poseban predmet, sa jedinstvenim brojem.

-Sud mora da zavede veliki broj predstavki. Fotokopije vojnih knjižica i druga dokumentacija za svakog borca pojedinačno se obrađuju. Dešava se, primera radi, da neko promeni adresu, a u vojnoj knjižici ne evidentira promenu, pa sud traži dopunu dokumentacije, jer ne dozvoljava da mu promakne ni jedan detalj – objašnjava Aleksić. -Traže nam i presude Višeg i Ustavnog suda i mi svu dokumentaciju dostavljamo. Međutim, to i od nas i od Evropskog suda zahteva veliki rad.

Prema podacima koje je pred velikim većem Evropskog suda izneo predstavnik Republike Srbije Slavoljub Carić, tokom rata 1999. godine, pozivu zemlje se odazvalo 205.000 vojnih obveznika i svi, bez obzira na to gde su proveli rat, ukoliko presuda bude u njihovu korist, imaće pravo na jednake dnevnice.

Domaći sudovi su početkom ove godine, posle donošenja prvostepene, nepravosnažne presude u Strazburu, ipak počeli da je “ugrađuju” u svoje odluke o ratnim dnevnicama.

Ustavni sud Srbije je tada usvojio Aleksićevu ustavnu žalbu po ovom pitanju i odobrio reviziju postupka, pozivajući se, između ostalog, na presudu suda u Strazburu.

-Pred Osnovnim sudom u Nišu sam ponovo podneo tužbu za isplatu ratnih dnevnica veteranima koje zastupam, a povući ću je ukoliko Veliko veće Evropskog suda presudi u našu korist – rekao je ovim povodom advokat niških veterana. -Na ovaj način se ujednačava sudska praksa, jer su pojedini sudovi u zemlji 2005. i 2008. godine presuđivali u korist boraca. Radi se o istom pravnom osnovu i identičnom činjeničnom stanju, pa bi i sudovi trebalo da presuđuju na isti način. Ipak, očekujem da osnov za plaćanje bude presuda iz Strazbura.

333

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde