Naslovna Društvo Dobar model za razvoj nauke

Dobar model za razvoj nauke

0
PODELI

Inovacioni centar naprednih tehnologija za 10 meseci rada postigao je značajne rezultate u pogledu naučno-istraživačkih projekata i njihov cilj u narednom periodu jeste da teorijska saznanja, kroz saradnju sa privrednicima, primene i u praksi, rečeno je na predstavljanju rada centra. Podršku za svoje ciljeve dobili su i od Ministarstva prosvete.

Centar je oko 50 svojih istraživača uključio u tekuće naučno-istraživačke projekte Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj. Takođe, uspostavljena je saradnja sa velikim brojem naučno-istraživačkih, inovacionih i privrednih subjekata, a dobar deo sredstava dobili su od evropskih fondova. Ovo se pokazalo kao dobar model za razvoj nauke i to je nešto čemu će težiti i u daljem radu, kažu u Inovativnom centru naprednih tehnologija.

U Ministarstvu prosvete kažu da Srbija ima oko 12.000 priznatih naučnika koji radove objavljuju i u priznatim inostranim časopisima i sa te strane država može biti zadovoljna. Međutim, ono na čemu treba raditi jeste da se naučna dostignuća u većoj meri primenjuju u praksi, za šta je potrebna bolja saradnja sa privrednicima.

Inače, Inovacioni centar naprednih tehnologija nastao je pre deset meseci na inicijativu profesora sa Elektronskog i Mašinskog fakulteta sa ciljem unapređenja ovih oblasti.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde