Naslovna Ekonomija JKP Naissus: Srpsko-Bugarski poslovni forum

JKP Naissus: Srpsko-Bugarski poslovni forum

0
PODELI

Petak 15.11.2013. odrzan je dvodnevni biznis forum Srbije i Bugarske na kome je učestvovalo 150 kompanija. Cilj foruma je zajednički nastup na treća tržišta, u čemu će im pomoći i novoformirana srpsko-bugarska privredna komora.

Srbija je započela velike infrastrukturne projekte. Prioritet je je zavšetak Koridora 10, a na forumu je ponuđeno da bugarske putarske firme uzmu učešće u završetku istočnog kraka Koridora 10, jer je to, kako kažu, najjeftinija varijanta za Srbiju. Direktor Koridori Srbije Miodrag Kostić kaže da su projekti u izradi i da se očekuje polovinom decembra da će se raspisati tender. “Nadamo se da ćemo u 2014. godini početi građevinsku sezonu i da ćemo u 2015. godini okončati tih 22,5 kilometra”, dodaje on. Ovom prilikom uz podršku dveju Vlada, osnovana je i zajedničku srpsko-bugrasku privrednu komora. Zanimljivo je da gradovi niškog regiona, koji su najbliži Bugarskoj, zapravo imaju najmanju spoljno-trgovinsku razmenu sa ovom zemljom. Upravo osnivanje bugarsko-srpske privredne komore ima za cilj da animira privrednike, pre svega, ovog kraja.

“Mi imamo jedan niski obim trgovine, ispod milijardu evra, gde Srbija u suštini ima negativan saldo prema Bugarskoj. Tako da mi smatramo da to može da se unapredi i stvore veze, naročito preko te nove komore”, kaže Krasin Dimitrov, pomoćnik ministra ekonomije i energetike Bugarske. Predsednik Regionalne privredne komore Niš Dragan Kostić kaže da malo proizvode i da je ta prozvodnja više okrenuta Evropskoj uniji, ali ne i Bugarskoj. “Ovo će biti jedan od pokušaja da povećamo tu proizvodnju. Interes niškog regiona i slobodne zone Pirot je saradnja sa bugarskim i turskim kompanijama”, dodaje on.  _________________________________________________

Preko 150 preduzeća učestvovalo je na biznis forumu u Sofiji. Efekti saradnje biće vidljivi ukoliko uspeju da, pre svega, podignu nivo međusobne ekonomske razmene, a onda i zajednički nastupe na velika tržišta Rusije i Turske. Na skupu su učestvovali i predstavnici niskog JKP za vodovod i kanalizaciju “Naissus” Nis na celu sa direktorom Dejanom Andrejevicem.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde