Naslovna Društvo Iskorišćenje termalnih voda

Iskorišćenje termalnih voda

0
PODELI

Gradska opština Niška Banja organizovala je dvodnevni seminar na kome su prezentovana znanja i najbolje prakse za punu iskorišćenost mineralnih voda za balneologiju, spa i velnes turizam.

Projektom su obuhvaćene Niška Banja, Dolna Banja iz Bugarske i još nekoliko banja iz obe zemlje. One će dobiti sveobuhvatne studije o kvalitetu i kvantitetu mineralnih voda na svojim teritorijama.

“Radi se o veoma kvalitetnom projektu iz IPA fonda koji finansira Evropska unija. Radi se o proveri kapaciteta izvorišta tople vode i o svim mogućim načinima za iskorišćenje te tople vode. Pre svega se misli na proširenje kapaciteta u oblasti zdravstvenog i banjskog turizma, izgradnji spa centara, a zatim i sve ostale druge mogućnosti za iskorišćenje tople vode, kao što je izgradnja staklenika i plastenika”, rekao je mr Saša Jovanović, predsednik Skupštine Gradke opštine Niška Banja.

U Srbiji se, pored Niške Banje rade analize voda iz Vranjske Banje, Sokobanje i Banje Jošanice, dok se u Bugarskoj analizira voda iz Separeve Banje, Knjaževo, Hostenec, Pčelin, Ćustendil i Momin prohod.

“Za nas je ovaj projekat jako značajan, jer je prvi u prekograničnoj saradnji naših opština. Naše banje imaju dosta zajedničkog u pogledu kvaliteta voda, ali i usluga koje pružaju. Osim saradnje u oblasti voda, mi želimo da proširimo saradnju i u drugim oblastima, razmišljamo o pobratimljenju sa Niškom Banjom. Ovaj projekat je za nas veoma važan, jer su prioriteti u razvoju naše opštine seoski turizam i ugostiteljstvo”, rekao je Vladimir Džambazov, predsednik Opštine Dolna Banja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde