Naslovna Društvo ŠKOLOVANJE DECE IZ MARGINALNIH GRUPA

ŠKOLOVANJE DECE IZ MARGINALNIH GRUPA

0
PODELI

Predstavnici UNICEF-a i Japanske državne delegacije, posetili su osnovnu školu „Desanka Maksimović“ u Čokotu-Gradska opština Palilula-Niš (utorak, 12.novembra) u cilju upoznavanja sa dobrom praksom koja je prisutna u obrazovnom sistemu Srbije. Domaćin ovog događaja, Ljiljana Radovanović Tošić, direktorka škole „Desanka Maksimović“ u Čokotu, izrazila je veliko zadovoljstvo što se ovaj razgovor i poseta odvijala u školi koja je prošle godine dobila najveće prosvetno priznanje «Svetosavsku nagradu», za posebne rezultate i doprinose razvoju obrazovanja i vaspitanja u Srbiji. Naša škola “Desanka Maksimovć”, istakla je direktorka, postoji već devedeset godina a trenutno je pohađa oko 920 mališana. Učenici i nastavnici ove škole, primenom odgovarajućih pedagoških metoda, primer su uspešnog rada.

„Veliki procenat dece iz marginalnih grupa nema ni osnovno obrazovanje, a cilj projekata koje će u saradnji sa školama u regionu sprovoditi UNICEF i japanska kompanija „UNIQLO“ je da se što više dece adekvatno školuje, istakla je Eiko Sherba. U Srbiji je sve manje dece, a po našem saznanju iz siromašnih i seoskih područja do 15 odsto mališana ne završi ni osnovnu školu, podsetila je Vesne Savić Đukić, šefica operativne službe Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija-UNICEF-a. Sa osnovnom školom “Desanka Maksinmović” u Čokotu, koja je proteklih godina pokazala dobru praksu u obrazovanju, mi želimo da nastavimo saradnju i na novim projektima.

Na teritoriji Gradske opštine Palilula-Niš, osim osnovne škole „Desanka Maksimović“ u Čokotu, koja je prepoznata kao primer dobre prakse, u delu naselja „Crvena Zvezda“, gde živi pretežno romska populacija, uz podršku UNICEF-a osnovan je Društveni centar koji uz asistenciju Otvorenog kluba radi na integraciji mladih u društvu i neformalnom obrazovanju marginalizovanih grupa učenika. Po rečima Miloša Stojiljkovića, člana opštinskog Veća Palilule, obrazovanje dece iz marginalnih grupa je jedan od prioriteta Strategije razvoja ove jedinice lokalne samouprave Grada Niša i ono se ostvaruje. Članovi Veća Gradske opštine Palilula, Miloš Stojiljković i Ivica Stojanović, ukazali su i na druge pogodnosti koje je opština Palilula obezbedila organizovanim prevozom invalidnih lica do obrazovnih ustanova i otklanjanjem arhitektonskih barijera.

Saznanja, koja će se nakon ovog monitoringa u Nišu a u nastavku posete i u Pirotu objediniti, istakli su predstavnici UNICEF-a i japanske kompanije „UNIQLO“, biće polazna osnova za realizaciju projekata u 2014.godini u cilju povećanja dostupnosti obrazovanja svih kategorija učenika u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde