Naslovna Društvo ČUVANjE SPOMENIKA – ČUVANjE TRADICIJE

ČUVANjE SPOMENIKA – ČUVANjE TRADICIJE

0
PODELI

Predsednik Skupštine Grada Niša, prof. dr Mile Ilić, obišao je danas radove na parternom uređenju spomenika Miji Stanimiroviću, narodnom heroju, rođenom u Nišu. Spomenik u bulevaru Zorana Đinđića je jedan od dva podignuta ovom niškom heroju, ali je jedan od mnogobrojnih u Nišu, koji zahtevaju brigu i održavanje.

Predsednik gradske Skupštine je prilikom posete najavio da će inicirati formiranje posebnog odbora na nivou Skupštine Grada, koji će se baviti očuvanjem istorijskih spomenika u Nišu, a koji se tiču oslobodilačke tradicije u Prvom i Drugom svetskom ratu. On je podsetio da se sledeće godine navršava sto godina od početka Prvog svetskog rata i sedamdeset godina od oslobođenja Niša u Drugom svetskom ratu. Otuda i namera da se aktuelizuje pitanje brige o spomenicima iz tog istorijskog razdoblja, pa je danas istovremeno uređen i spomenik na putu Niška banja – Jelašnica, posvećen borcima u Prvom svetskom ratu.

On je tokom razgovora iskoristio priliku da pohvali JKP „Gorica”, čije je rukovodstvo takođe prisustvovalo današnjem obilasku, s obzirom da je ovo preduzeće iskazalo nameru da u domenu svojih nadležnosti, aktivno učestvuje u pomenutim aktivnostima. Prof. dr Mile Ilić je istakao i to da će predložiti da tokom naredne godine svako od javnih preduzeća i ustanova, bude zaduženo za brigu o jednom spomeniku iz ovog perioda, a da će radove prvenstveno koordinirati JKP „Gorica”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde