Naslovna Ekonomija POČETAK IZGRADNJE POPOVAČKOG KOLEKTORA

POČETAK IZGRADNJE POPOVAČKOG KOLEKTORA

0
PODELI

Nakon odobravanja Ministarstva građevinarstva i urbanizma projekta izgradnje kolektora u selu Popovac, kojim je Javno komunalno preduzeće Naissus konkurisalo preko Regionalne razvojne agencije – Jug, početkom ovog meseca počeli su i prvi radovi.

Kako osnovni koncept razvoja kanalizacionog sistema grada Niša podrazumeva povezivanje i objedinjavanje u jedinstvenu funkcionalnu celinu, neophodna je izgradnja mreže kolektora, nakon čega će se stvoriti uslovi i za izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Ova kapitalna investicija biće realizovana u narednim godinama, a njena ukupna vrednost iznosi 250.000.000 dinara, istakao je direktor JKP”Naissus” Dejan Andrejević, prilikom obilaska radova na kolektoru . Sa početkom izgradnje “Popovačkog kolektora”, Javno komunalno preduzeće Naissus potuno ispunjava osnovni i najvažniji cilj ovog projekta, a to je pre svega očuvanje životne sredine i poboljšanje kvaliteta života naših sugrađana.

Prema proceni i planu stručnjaka niškog vodovoda lokacija na kojoj je planirana izgradnja centralnog prečišćivača otpadnih voda je između sela Popovac i Trupale, uz reku Nišavu, poznatijoj kao Ciganski ključ. U zavisnosti od uslova na terenu kanalizaciona mreža celog područja je planirana za četiri nezavisna slivna područja van grada, odnosno dva slivna područja u gradskom jezgru. Kroz grad se zadržava postojeći sistem podeljen na desni i levi sliv reke Nišave, koji se konačno kod auto-puta Beograd-Skoplje spaja u jedinstven i vodi do centralnog gradskog postrojenja na lokaciji Ciganski ključ.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma je odobrilo finansiranje ovog projekta, čija je ukupna vrednost 46 miliona dinara, koji će se kao i izgradnja, odvijati u nekoliko faza, rekao je direktor JKP Naissus Dejan Andrejevic. Posle potpisivanja ugovora između resornog Ministarstva, grada Niša i Javno Komunalnog preduzeća Naissus, za prvu fazu projekta, izgradnju Popovačkog kolektora dugog 827 metara, dodaje Andrejević, odobrena su sredstva u iznosu od 14.592.739 din. što uz dodatnih 3. 422. 988 din. koje je investirao grad Niš, ukupno iznosi 18.015.727,73 dinara.

Investitor ovog projekta je grad Niš, izvođač radova Javno komunalno preduzeće Naissus, a rok za završetak radova planiran je za 31. decembar ove godine.

Radove na izgradnji “Popovačkog kolektora”, obišli su gradonačelik Niša prof.dr Zoran Perišić, predsednik GO Crveni Krst Darko Bulatović i većnik u Skupštini grada Niša Miloš Banđur sa saradnicima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde