Naslovna Kultura U DUHU TOLERANCIJE

U DUHU TOLERANCIJE

0
PODELI

Nišlije sa ponosom mogu da kažu da žive u gradu u kome se maksimalno uvažavaju verske i nacionalne različitosti, a potvrda za to jeste i činjenica da u našem gradu sa uspehom i nesmetano radi veći broj udruženja koja okupljaju nacionalne manjine.

Ovo je bila jednodušna ocena učesnika prijema, koji je predsednik Skupštine grada prof. dr Mile Ilić danas organizovao za čelnike udruženja koja okupljaju predstavnike nacionalnih manjina u Nišu i to Dr Ljubena Aleksova u ime bugarske, Blagoja Ilijevskog makedonske i Ivicu Grudena, slovenačke manjine.

Posebnog razloga i prilike za ovaj susret nije bilo, rekao je predsednik Ilić i dodao da je ovo prilika da se razgovara, o uslovima rada i razmene ideje o projektima u koje i grad može da se uključi i pomogne. Naime, udruženja koja okupljaju pripadnike bugarske, makedonske i slovenačke manjine imaju brojne aktivnosti, posebno na planu negovanja svog kulturnog nasleđa. Međutim, svima je zajednička, kako su se izrazili „rak rana” nedostatak adekvatnog prostora za rad i okupljanje članova, a osim retkih izuzetaka, još uvek nije u potpunosti rešeno ni pitanje informisanja na jezicima manjina.

Ovom prilikom, izneta je inicijativa da se krene u osnivanje Asocijacije manjinskih zajednica u Nišu, koja bi mnogo efikasnije koordinisala rad svih udruženja i grupa, a grad bi, prema rečima predsednika Ilića, verovatno mogao da obezbedi adekvatan poslovni prostor za te namene. U međuvremenu, Skupština Grada može da ustupi svoje sale za organizovanje dela programa, poput sastanaka, tribina i sličnih akcija. Predsednik Ilić je zaključio da sve gradske insitucije i dalje ostaju otvorene za sve oblike saradnje i najavio da će uskoro organizovati sličan sastanak i sa predstavnicima romske manjine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde