Naslovna Sve vesti Niš MINISTAR UDOVIČIĆ U POSETI NIŠU

MINISTAR UDOVIČIĆ U POSETI NIŠU

0
PODELI

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić i gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić obišli su danas mini pič teren u Osnovnoj školi „Miroslav Mika Antić” i družili se sa učenicima pomenute škole.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić istakao je značaj ovakvih projekata za decu i omladinu.

– Ulaganje u školski sport nema alternativu i mislim da je plan Ministarstva dobar. Deci treba omogućiti najbolje uslove da razviju sportski duh i mislim da su ovakvi tereni odličan način za to. Svedoci smo šta se dešava na stadionima poslednjih godina i upravo kroz razvijanje fizičke kulture kod dece možemo doprineti tome da se i ta situacija promeni, rekao je gradonačelnik Perišić.

Ministar omladine i sporta Vlade RS istakao je da sve manji i manji broj dece na ulicama i da to treba da se promeni. On je naglasio da takva slika nedostaje u Srbiji.

– Na ovaj način mi promovišemo prave vrednosti, razvijemo sportski duh i omogućavamo deci da se na kvalitetan način bave sportom. Moj je cilj da se što veći broj dece bavi sportom kako bi manje vremena provodili uz televiziju i računare i verujem da ovakvi tereni doprinose menjanju takve slike. Zbog toga ćemo nastaviti da radimo na tome da ovih terena bude što više, kazao je ministar Udovičić.

Mini pič tereni širom Srbije nastali su kao rezultat saradnje Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške, Ministarstva omladine i sporta, Fudbalskog saveza Srbije i lokalnih samouprava u toku 2009. i 2010. Godine. Realizovan je projekat izgradnje Mini-pič terena, kojim je izgrađeno 52 mini pič terena.

Zbog velike popularnosti ovog projekta, u 2011.godini Ministarstvo je samostalno nastavilo realizaciju projekta “Izgradnja malih terena za mlade-mini pič”. U toku 2011. i 2012. godine izgrađeno je još 26 terena, tako da je ukupno izgvedeno 78 mini pič terena na teritoriji RS.
Realizacijom ovih projekata stvoreni su uslovi za trenažne i takmičarske aktivnosti na polju različitih sportskih aktivnosti: mali fudbal, košarka, odbojka i slično, prvenstveno u mestima gde ne postoje javna igrališta, sa ciljem promocije zdravog stila života, motivacije mladih da aktivno učestvuju u kreiranju socijalnog života zajednice i prevencije negativnih socijalnih pojava.

Ugovoreni iznos za završne radove jednog mini pič terena u 2011. i 2012. godini je: 4.602.000,00 dinara.

Pre obilaska, u Gradskoj kući ministar Udovičić i gradonačelnik Perišić, potpisali su Ugovor o načinu korišćenja i održavanja mini pič terena što znači da je Grad Niš prihvatio obavezu da redovno održava ovaj teren.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde