Naslovna Društvo Održan sajam zapošljavanja

Održan sajam zapošljavanja

0
PODELI

U Galeriji Srbije danas je otvoren sajam zapošljavanja, koji po 26. put organizuje Nacionalna služba za zapošljavanje filijala u Nišu.

Na sajmu učestvuje 20 poslodavaca (Ergomade, Ekotrade BG, Jumis, Sava životno osiguranje, Braško, SAAB projekt, FKF DOO, NI SOFT, Madželektrik i drugi) i ponuđeno je oko 200 slobodnih radnih mesta raznih profila.

Sajam je, kratkim obraćanjem prisutnima, otvorio gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić.

– Na ovom sajmu posao će dobiti oko 200 ljudi, što je manje od 1% ukupnog broja nezaposlenosti, ali više ovakvih aktivnosti svakako doprinosi tome da se smanji broj nezaposlenih, rekao je Perišić.

On je takođe naveo da je ključ u dovođenju velikih investitora koji će otvoriti značajan broj radnih mesta i kao pozitivnan primer naveo kompanije Leoni u Malošištu i Džonson elektrik u Nišu.

Prisutnima se takođe obratio i državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike, gospodin Dragi Vidojević koji je istakao da se država trudi da kroz zakonsku regulativu olakša ljudima da dođu do posla, što i jeste cilj izmene zakona o radu koji će se pred poslanicima naći do kraja godine.

– Smatram da bi trebalo da bude više ulaganja u poljoprivredu, jer trenutno imamo više od 100.000 hektara neobrađenih površina. Osim toga, nadam se da će u narednom periodu biti donet zakon o socijalnom preduzetništvu koji će po najpovoljnijim uslovima omogućiti ljudima starijim od 50 godina, koji nisu dovoljno atraktivni poslodavcima, da započnu svoj biznis kazao je Vidojević.

Nacionalna služba za zapošljavanje duži niz godina organizuje Sajmove zapošljavanja na teritoriji cele Republike, jer su se pokazali kao dobar način smanjenja nezaposlenosti. U predhodne dve godine na ovaj način posao je našlo oko 20.000 ljudi, a samo na prošlogodišnim sajmovima oko 10.000 lica. Takođe, poslodavci su iskazali zadovoljstvo kadrovima koje su odabrali na sajmovima.

Korist od Sajmova zapošljavanja je višestruka, jer uz minimalne troškove koje Nacionalna služba ima omogućemo je zapošljavanje velikog broja ljudi i njihov kontakt sa poslodavcima. Kandidati u neposrednom kontaktu sa poslodavcima imaju priliku i da saznaju šta poslodavci očekuju od svojih radnika i kakve veštine i dodatna znanja oni treba da poseduju za rad na određenim radnim mestima. Za mnoga nezaposlena lica sajmovi su jedinstvena prilika da uspostave direktan kontakt sa poslodavcem, da mu se lično predstave i da se osobode nesigurnosti i straha od poslodavca.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde