Naslovna Društvo ISPRAĆAJ SRPSKIH PLAVIH ŠLEMOVA

ISPRAĆAJ SRPSKIH PLAVIH ŠLEMOVA

0
PODELI

U kasarni Knez Mihajlo u Nišu danas je održana svečanost povodom ispraćaja pešadijske čete iz sastava 3. brigade Kopnene vojske u misiju UNIFIL u Libanu.

Ispraćaju pešadijske čete Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju UN u Libanu prisutvovao je ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković. U ime grada Niša ispraćaju vojnika prisunjstvovao je gradonačelnik Niša prof.dr Zoran Perišić.

Vojna oprema uključujući i osam policijskih borbenih vozila “M86”, tri kamiona “TAM-150” i devet vozila “puh” su ofarbana u belo i imaju oznake UN, vozom su prebačeni do luke Bar, odakle su brodom upućeni u Bejrut.

U Libanu je, u sastavu španskog kontigenta mirovnjaka, angažovan pešadijski vod Vojske Srbije sa 34 pripadnika koje će, u okviru redovne rotacije, zameniti pešadijska četa.

Uz Liban, pripadnici Ministarstva odbane i Vojske Srbije angažovani su i u mirovnim misijama UN na Kipru, u Kongu, Obali Slonovače, Liberiji i na Bliskom Istoku.

Većina članova ove čete dolazi iz satava 31. pešadijskog bataljona iz Zaječara. Među srpskim “mirovnjacima” biće i 10 devojaka i u Libanu će biti angažovani u sastavu španskog kontingenta mirovnih snaga UN.

Za ovu misiju pripadnici vojske spremali su se tri godine i očekuju izvršenje svih postavljenih zadataka. Ovo nije samo vojna misija, već i misija prenošenja kulture i običaja između dve zemlje.

Pre nekoliko dana u kasarni “Knjaz Milan” u Nišu u vojničkoj crkvi Sveti Simon monah, vladika niški dr Jovan služio je liturgije i moleban za vojnike koji odlaze u mirovnu misiju Ujedinjenih nacija u Liban.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde