Naslovna Društvo VEĆA SOLIDARNOST I RAZUMEVANjE ZAJEDNICE

VEĆA SOLIDARNOST I RAZUMEVANjE ZAJEDNICE

0
PODELI

Program izgradnje komunalne infrastrukture na seoskom području Gradske opštine Palilula uspešno se ostvaruje i u 2013.godini zahvaljujući naporima rukovodstva opštine Palilula i dobroj saradnji sa Savetima građana i Mesnim kancelarijama. U cilju poboljšanja kvaliteta života stanovnika u ovim naseljima opštine, predsednik Boban Džunić inicirao je sastanak sa menadžmentom JKP „Naisus“, povodom rešavanja zahteva građana sela Gabrovaca.

Ključna tema ovog razgovora bila informacija delegacije Saveta građana Gabrovca o aktivnostima na izgradnji mesnog vodovoda i priključenja stanovnika naselja na gradsku vodovodnu mrežu.

Finansijska podrška Grada Niša, opštine Palilula i nadležne uprave ovoj aktivnosti građana ogledala se u podršci, samofinansiranju komunalnih investicija meštana seoskih naselja. Opština Palilula, rečeno je na sastanku, prihvatila je prošle godine zahtev građana i podržala inicijativu menadžmenta JKP „Naisus“, da ovo preduzeće preuzme i završi rekonstrukciju vodovodne mreže i u selu Gabrovac.

Po rečima predsednika opštine Bobana Džunića, snabdevanje pijaćom vodom u opštini Palilula je kolektivno i individualno. Kolektivni sistem vodosnabdevanja kao većinski, u gradskom delu (ima četiri visinske zone) i delom u prigradskom i seoskom područiju, je u nadležnosti JKP „Naisus“. Pojedina seoska naselja u opštini Palilula imaju lokalne seoske vodovode. Stara vodovodna mreža u selu Gabrovac, izgrađena je pre 43 godine. Do 1980 godine lokalna vodovodna mreža nije bila u sistemu gradske mreže. Priključak na gradski vodovod izvršen je preko jednog vodomera na ulazu u selo a o funkcionisanju samog vodovoda brinuli su stanovnici sela a ne nadležno komunalno preduzeće. Završetkom radova na izgradnji sekundarne vodovodne mreže u selu, stvoreni su uslovi da žitelji ovog naselja potpišu ugovore sa JKP „Naisus“ što će im obezbediti priključak na gradsku vodovodnu mrežu.

Predstavnici Saveta građana Gabrovca obavestili su učesnike sastanka u opštini Palilula da je ugovor sa JKP „Naisus“ potpisalo 130 građana a u toku je aktivnost da se još 200 domaćinstava sela prikljauči na gradsku vodovodnu mrežu. Zatraženo je od JKP „Naisus“ da se omogući meštanima Gabrovca odloženo plaćanje priključka na gradsku vodovodnu mrežu na 12 mesečnih rata. Gradska opština Palilula je pratila realizaciju investicije završetka sekundarne vodovodne mreže i u granicama mogućnosti podržala realizaciju radova, troškove montaže i dela opreme. Meštani Gabrovca, zbog velikih troškova priključka zatražili su i odgovarajuće učešće-podršku Grada, JKP Naisusa i JP Direkcija za izgradnju grada. Selo Gabrovac ima preko 1700 stanovnika. Veliki broj radno sposobnog stanovništva je usled ekonomske krize ostao bez posla a u selu živi i oko 400 penzionera. Sve to je uticalo na održivost ranije preuzetih obaveza oko učešća građana u završetku radova nove investicije. Očekuje se, istakli su predstavnici Saveta građana Gabrovca, razumevanje i veća solidarnost u zajednici.(EKOpolis D.Vidojković)

Selo GABROVAC, drustvene prostorije, 28.03.2011 007 Predsednik opstine Palilula sa delegacijom sela Gabrovac i menadzmentom JKP Naissus

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde