Naslovna Kultura Poslednjeg dana izložbe ULAZ SLOBODAN

Poslednjeg dana izložbe ULAZ SLOBODAN

0
PODELI

Danas se u Galeriji “Filip Moris” zatvara jedna od najposećenijih izložbi u Nišu u poslednjih deset godina. Izložbu “Konstantin Veliki – rađanje hrićanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije” videlo je više od 7000 posetilaca. Eksponate nulte kulturne vrednosti danonoćno je obezbeđivala žandarmerija, a sutra, na Svetog Luku ulaz u galeriju će biti besplatan, najavio je direktor niškog Narodnog muzeja Slaviša Popović.

Izložba “Konstantin Veliki – Milanaski edikt 313 – rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije” privukla je veliku pažnju Nišlija, pa su opravdani napori i gradskog rukovodstva i niškog muzeja da se ova izložba, nakon Viminacijuma i Beograda, dovede u Niš, rekao je direktor Narodnog muzeja Slaviša Popović.

Za nešto više od mesec dana, izložbu posvećenu Konstantinu Velikom videlo je više od 7000 Nišlija, čime je postala jedna od najposećenjih izložbi u gradu u poslednjoj dekadi. Eksponate nulte kulturne vrednosti posetili su đaci 17 osnovnih i 11 srednjih škola iz Niša, a održano je i 10 interaktivnih radionica na temu Jubileja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta.

Danas je u Galeriji “Filip Moris “ održana i poslednja interaktivna radionica, koju su održali učenici srednje umetničke škole, a učenici 2. i 4. razreda Osnovne škole “Dositej Obradović” priredili su igrokaz o životu najznamenitijeg Nišlije.

Glava cara Konstantina, Licinijevi tanjiri, vojnički šlemovi od čistog zlata, Beogradska kameja, sve u svemu negde oko 180 eksponata, koji spadaju u neprocenljivo kulturno blago Srbije, moći će da se vide još samo danas  – na dan Svetog Luke, 31. oktobra.  Ulaz u Galeriju “Filip Moris” biće slobodan za sve.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde