Naslovna Kultura Učenici osnovali francusko-srpsku pozorišnu grupu “Mali Princ”

Učenici osnovali francusko-srpsku pozorišnu grupu “Mali Princ”

0
PODELI

POZORIŠNI JEZIK PRIJATELJSTVA

Učenici osnovne škole ”Kralj Petar-Prvi” u Nišu i Koleža ”Marcellin Berthelot” u Beglu kraj Bordoa, uz podršku svojih profesora, osnovali francusko-srpsku pozorišnu trupu. Prvi zajednicki projekat je adaptaciji dela ”Mali Princ”, koje će premijerno biti izvedeno marta meseca 2014.u Nišu u vreme održavanja manifestacije “Frankofoni dani”.

Devetnaestoro učenika šestog i osmog razreda škole ”Kralj Petar-Prvi”, u pratnji Roberta Džunića, direktora škole, Aleksandre Arsić, profesora francuskog jezika, Ljiljane Mladenović, profesora engleskog jezika i lekara Nataše Blažević-Kamenov, boravilo je od 14.do 22.oktobra u Francuskoj. Ova poseta je organizovana u okviru bilateralne saradnje osnovne škole ”Kralj Petar-Prvi” u Nišu i Koleža ”Marcellin Berthelot” u Beglu kraj Bordoa u Francuskoj i dvogodišnje uspešne programske saradnje ovih obrazovnih ustanova.

Odlazak učenika za Francusku podržala je Ambasada Francuske u Beogradu i Gradska opština Palilula u Nišu.

Za vreme boravka u Beglu, Florans Erode, profesorka francuskog, Žerom Lozeg, prof.geografije i istorije i Aleksandra Arsić, profesorka francuskog, osnovali su francusko-srpsku pozorišnu trupu. Oni su radili sa učenicima na adaptaciji dela ”Mali Princ” i održali više pozorišnih proba. Delo ”Mali princ” je odabrano za zajedničku predstavu jer se ove godine obeležava 70. godina postojanja najčitanijeg književnog dela 20.veka i drugi razlog je promocija ideje književnika Antuan Sent Egziperija o stvaranju veze između ljudi. Ideja profesora, osnivača francusko-srpske dečije pozorišne grupe, je da u predstavi, učenici govore tekst pomenutog književnog dela na svom maternjem jeziku a pritom razumeju šta jedni drugima govore, jer “jezik ne treba da predstavlja barijeru za druženje i stvaranje jakih veza među mladima”. Ovim projektom na najbolji način se promoviše jedinstven jezik-jezik prijateljstva.

Za delegaciju učenika i profesore niške osnovne škole “Kralj Petar Prvi”, po dolasku u Francusku, zvaničan prijem priredio je Konsej Ženeral departmana Žirond, oblasti Akvitanija. Nakon obilaska koleža ”Marcellin Berthelot” pristupilo se radu na pozorišnom projektu, rekla nam je profesorka  Aleksandra Arsić, članica tima režije. Izvršena je podela uloga, postavljena je scena, održane su probe. Francuzi, kao dobri domaćini, organizovali su za goste iz Srbije posetu Velikom Pozorištu u Bordou, Akvitanškom muzeju iz XVIII veka u Bordou. Organizovan je i Školski kros, Igranka u koležu i DJ Bigot obilazak Bordoa noću. Slobodno vreme za šetnju upotpunjeno je i posetom Arkašonskom basenu-Peščana dina Pila i piknikom u Arkašonu i Zimskom gradu.

Programom saradnje dve škole, dogovoreno je da sledeće godine, tokom marta meseca za vreme Frankofonih dana, u okviru Svetske Frankofonije, troje francuskih profesora iz Koleža ”Marcellin Berthelot”, prateći svoje učenike, dođu u uzvratnu posetu  Nišu. Učenici iz Begla će boraviti u srpskim porodicama, kao što su učenici škole ”Kralj Petar-Prvi” bili u prilici da borave kod svojih vršnjaka Francuza.

Predstava francusko-srpske pozorišne trupe ”Mali Princ”, biće premijerno izvedena u Narodnom pozorištu u Nišu, krajem marta meseca, u okvioru programa “Frankofonih dana 2014”. (EKOpolis, D.Vidojković)

6 5 4

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde