Naslovna Društvo Bez panike – obezbeđene zalihe Galenikinih lekova u niškim apotekama

Bez panike – obezbeđene zalihe Galenikinih lekova u niškim apotekama

0
PODELI

Zbog problema Galenike opet je moguća nestašica lekova – Čim smo obavešteni o problemima Galenike obezbedili smo dovoljne količine njihovih lekova za bar naredenih mesec dana.

Pacijenti nemaju razloga za zabrinutost jer i u slučaju nestašice njihovih lekova imamo odgovarajuće paralele, kaže direktor ustanove Apoteke Niš Dimitrije Janković. On ocenjuje da će eventualnom nestašicom biti zapravo pogođene zdravstvene ustanove jer moguća je nestašica ampuliranih Galenikinih lekova poput deksazona, vitaminskog kompleksa OHB12 i heparina.

Trenutno nema jedino Galenikinog prilazida od 5 miligrama, ali ima njegove zamene i acenokumarola koji stiže za desetak dana Početkom prošle nedelje iz poznate srpske kompanije Galenika stiglo je po ko zna koji put upozorenje da zbog blokade računa fabrike od 200 miliona dinara postoji mogućnost nestašice 32 leka ovog proizvođača.

Blokada računa kompanije odrazila se na obim proizvodnje koji je od početka ovog meseca bio znatno manji, a ukoliko se blokada nastavi i država hitno ne preduzme nešto po tom pitanju prozvodnja može da bude i potpuno obustavljena. Galenika je obavestila organe upravljanja i resorno ministarstvo o merama koje treba preduzeti radi normalizacije poslovanja, međutim RFZO i Ministarstvo zdravlja nisu previše zabrinuti i za sada samo prate situacuju.

Dok država „prati“ pacijenti su sve više zabrinuti da će ostati bez propisanih terapija lekovima Galenike, obilaze apoteke i već po tradiciji pokušavaju da naprave zalihe.

-Što se tiče pacijenata u Nišu nemaju razloga za brigu i nervozu, jer u našim apotekama ima Galenikih lekova u dovoljnoj količini, poručuje direktor ustanove Apoteke Niš Dimitrije Janković. Čim smo dobili informaciju o blokadi računa ovog proizvođača koja ne datira od prošle nedelje, preduzeli smo sve da zanovimo zalihe i osiguraio naše pacijente od nestašice. Najčešće propisivani lekovi iz Galenikine palete su flunirin, tivoral, lometazid, propranolol, pronizon, prilazid od 2,5 miligrama. Svih ovih lekova ima u našim apotekama, osim prilazida od 5 miligrama, ali imamo odgovarajuću zamenu. Imamo i damatona koga dugo nije bilo u apotekama. Podsetiću da je dugo na tržištu nedostajalo farina. Sada ga ima u našim apotekama, može se dobiti na recept, a može se i kupiti, kaže Janković.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde