Naslovna Društvo Novo izvorište u Gornjoj Trnavi

Novo izvorište u Gornjoj Trnavi

0
PODELI

U Gornjoj Trnavi, završeno je hidrogeološko istraživanje zemljišta čiji je cilj pronalaženje kvalitetnih podzemnih voda, kojima će se navodnjavati poljoprivredni zasadi. Na dubini od oko 90 metara pronađena su dva izvora ukupne prosečne izdašnosti oko pola litra vode u sekundi, ovim će dugotrajno biti rešeno pitanje navodnjavanja kod 50 ha poljoprivrednog zemljišta, pod, uglavnom, voćarskim kulturama.
Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić obišao je sa predsednikom opštine Crveni Krst Darkom Bulatovićem terene u Gornjoj Trnavi i zvanično otvorio izvorište kojim će se navodnjavati parcele u ovom ataru.

“Ovo je veoma značajan dan za meštane sela Gornja Trnava, jer će moći zahvaljujući izdašnosti ovog izvorišta da navodnjavaju svoje parcele. Ulaganje u poljoprivredu predstavlja strateško opredeljenje države, a grad Niš će u tom smislu uskoro otvoriti još dva izvorišta u selu Velepolje i Hum. Vrednost hidrogeoloških radova na ovom područiju je oko 3, 5 miliona dinara koje je opredelio grad iz svog budžeta, rekao je gradonačelnik Perišić.

Uprava za poljoprivredu i razvoj sela sprovela je u okviru prve faze hidrogeoloških istraživanja radove u selima Gornja Trnava, Velepolje i Hum. Kako je istakao načelnik uprave Saša Stoiljković cilj istraživanja je pronalaženje kvalitetnih podžemnih voda, kojima će se navodnjavati poljoprivredni zasadi.

“Ono što se očekuje, što je neki minimum, jeste pola litra u sekundi, pa se kreće do litar, dva, a u nekim slučajevima gde je mnogo jaka žila ide i do pet, šest i sedam. Na terenima Gornje Trnave i Velepolja očekujemo izdašnost između litra i dva u sekundi”. Stoiljković je dodao da će se u drugoj fazi istraživanja utvrditi tačna dubina otkrivenih tokova, na osnovu istraženih bušotina.

Projektom će dugoročno biti rešeno pitanje navodnjavanja oko 50ha poljoprivrednog zemljišta, pod, uglavnom, voćarskim kulturama. Sledeće godine će biti sprovedena ista istraživanja i u atarima drugih niških sela.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde