Naslovna Kultura Čedomir Vasić: Slike istorije kao slike sadašnjosti

Čedomir Vasić: Slike istorije kao slike sadašnjosti

0
PODELI

U četvrtak 24. oktobra 2013. sa početkom u 18 sati u galeriji “Srbija” profesor Čedomir Vasić će održati predavanje sa video projekcijama, na temu “Slike istorije kao slike sadašnjosti”.
Tokom četiri decenije umetničkog delovanja Čedomir Vasić se često inspirisao slikama sa istorijskim sadržajima, pokušavajući da uspostavi njihovu vezu sa današnjim vremenom. Kao polazište koristio je poznata dela iz istorije umetnosti koja je obrađivao i interpretovao pomoću raznih vizuelnih medija i savremenih tehnoloških sredstava.

Počev od tradicionalne slike, prostornih i ambijentalnih celina u galerijskom i urbanom okruženju (murali) do videa i digitalnih radova, Vasić je ostvario čitav niz dela koja komentarišući prošlost, govore o sadašnjosti. Njegova izložba “SAN” koja traje u Galeriji “Srbija” u tematskom, idejnom i medijskom pogledu nastavak je tih istraživanja.

Čedomir Vasić od 1976. godine koristi video kao izražajno sredstvo tako da će predavanje pratiti i prikazivanje njegovih video radova: “Predragi, Predraga” iz 1983. godine, “Rubens i ja”, “Pad giganata” i “Put u Oz”. Predavanje organizuje Galerija savremene likovne umetnosti u okviru ciklusa “Video umetnost u Srbiji”.

Čedomir Vasić je dugogodišnji profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. U dva mandata bio je rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu. Učestvovao je na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Bavi se i teoretskim radom.
Za GSLU Niš
Milica Todorović

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde